Tech

Megkülönböztető jelzést kap néhány androidos alkalmazás

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Az Android hivatalos alkalmazásboltja, a Google Play Store mostantól különleges jelvénnyel látja el azokat a VPN-alkalmazásokat, amelyek átestek egy független biztonsági felülvizsgálaton – írja a Bleeping Computer.

Az ellenőrzés szabványát az úgynevezett MASA (Mobile App Security Assessment) adja. A követelmények az adattárolási és adatvédelmi gyakorlatokra, a kriptográfiára, a hitelesítésre és a munkamenet-kezelésre, a hálózati kommunikációra és a kódok minőségére vonatkoznak.

A jelölés célja, hogy növeljék az átláthatóságot és erősítsék a felhasználói bizalmat.

Mivel a VPN-szolgáltatókat arra használják, hogy anonimitást biztosítsanak az internetes böngészés során, sok szolgáltató állítja, hogy az üzemeltetők nem vezetnek naplót, és nem fedik fel a felhasználók tényleges IP-címét. Ezeket ellenőrzik a szabvány részeként. Jelenleg a a NordVPN, a Google One és az ExpressVPN bír ilyen tanúsítvánnyal.

Vannak olyan VPN-alkalmazások is, amelyek már rendelkeznek érvényes MASA-tanúsítvánnyal, de még nem kaptak Google Play-jelvényt. Ilyen például az Aloha Browser + Private VPN, a Private Internet Access VPN, a SkyVPN – Fast Secure VPN, a Tomato VPN és a vpnify – Unlimited VPN Proxy.

A független biztonsági felülvizsgálati program várhatóan más alkalmazástípusokra is kiterjedhet majd, azonban a Google egyelőre nem közölt erre vonatkozó ütemtervet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik