Tech

Ezt tegye az autóval, ha elveszti a kontrollt felette

deepblue4u / Getty Images
deepblue4u / Getty Images

Az ember alapvetően kíváncsi lény, a meggondolatlan döntéseket azonban sokszor megakadályozza a túlélési ösztön. A Slashgear szerint például sokaknak megfordulhatott már a fejében, hogy mi lenne, ha menet közben lekapcsolná a kocsija motorját, vagy csak hirtelen leállna az. Kipróbálni azonban nem érdemes, utánanéztek önök helyett.

A menet közben leálló motor problémájára az autógyártók is felkészültek. Amennyiben kikapcsolt állásba fordítaná a kulcsot, vagy kivenné azt, az autó motorja azonnal leállna.

Természetesen a fizika törvényei miatt az autó haladásból származó mozgási energiája nem tűnne el azonnal, így a gépjármű nem állna meg egyből.

Amikor a motor leáll, nem vesz fel több üzemanyagot a szívócsőből, de a már bent lévő üzemanyag még egy kicsit tovább pumpálja a dugattyúkat, ami tovább hajtja az autót. Bár a motor és az akkumulátor már nem táplálja a kormányt és a fékeket, még mindig meg tudja óvni magát a veszélyből.

Először is kapcsoljon üresbe, hogy a kerekeket elvágja a motortól. Ezután a kormánykerék és a fékek segítségével óvatosan az út szélére irányíthatja az autót, ahol végleg félreállhat. Ha a fékek blokkolnak, még mindig megállhatja magát az autó vészfékjének használatával. Fontos azonban figyelembe venni, hogy manuálisan csak nagyon lassan, fokozatosan tudja leállítani az autót.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik