Tech

A biztos halálba küldték Lajkát, az űrhajós kutyát

Sovfoto / Universal Images Group via Getty Images
Sovfoto / Universal Images Group via Getty Images

Lajkát, az első élőlényt aki kijutott a világűrbe 66 éve, 1957. november 3-án lőtték fel Bajkonurból a Szputnyik–2 műhold fémgyomrában. A történelmi jelentőségű kísérlet célja az volt, hogy megismerjük az űrutazás szervezetekre gyakorolt hatását, következtében Lajka a világ leghíresebb állatává vált – írja a Rubicon.

Sintértelepről a világűrbe

A Szovjetunió 1957. október 4-én bocsátotta fel a Szputnyik–1 műholdat, amely az első világűrbe juttatott eszköz volt. Ezzel a szocialista állam megnyerte a szovjet-amerikai űrverseny első „futamát”, Hrucsov pártfőtitkár nyomására pedig azonnal meg is kezdte a felkészülést a másodikra, amelynek célja már egy élőlény kozmoszba juttatása volt.

A szovjet vezető mindössze 4 hetet adott kutatógárdájának, hogy megépítsen egy 4 méter magas és 2 méter átmérőjű űrkapszulát, amelyben többek között oxigéngenerátort, hőmérséklet-szabályozó rendszert, valamint élelmiszer-adagoló berendezés is van. Az irreális időkorlátot a szakértőknek valahogy sikerült betartaniuk, így elkészült a Szputnyik–2. Az eszköznek azonban nem volt leszálló egysége, ezért a leendő utasra a biztos halál várt, tehát emberi űrhajós szóba sem jöhetett. A feladatra végül egy moszkvai sintértelepről választottak ki egy kutyát, Lajkát.

Az állat körülbelül 20 napos kiképzésben részesült, amely során a fellövést szimuláló centrifugatesztek mellett fokozatosan beszűkítették mozgásterét, hogy megszokja az űrkabin majdani viszonyait. Ezután az ebet már 3 nappal a start előtt, október 31-én beköltöztették a kapszulába, 1957. november 3-án pedig egy R–7-es hordozórakétával feljuttatták a világűrbe.

Egy állat halála nyitotta meg az utat az űr felé

A fellövés sikerrel járt, az állat 10 napot élt az űrben, mígnem az ételébe kevert méregtől – a lehetőségekhez képest humánus módon – elpusztult. Legalábbis ez volt a hivatalos verzió, 2002-ben viszont kiderült, hogy Lajka néhány órával a kilövés után elpusztult, vélhetően a felszállás okozta stressz, illetve az űrkapszula felmelegedése miatt. Ennek ellenére a küldetés nem volt hiábavaló, ugyanis a Lajkáról érkező adatok nyomán így is meggyőződhettek a tudósok arról, hogy a földi élőlények szervezete képes elviselni a világűr viszonyait, és kibírja a súlytalanság állapotát.

Ezzel a felfedezéssel gyakorlatilag megnyílt az út az űrrepülő program előtt, amely négy éven belül az első embert, Jurij Gagarint is eljuttatta a kozmoszba. Lajka később a szovjet űrhajózás egyik ikonja lett, fél évszázad múltán pedig szobrot is állítottak tiszteletére. A Szputnyik–2 egyébként összesen 162 napig, 1958. április 14-ig keringett a Föld körül, majd visszazuhant a bolygóra, és elégett az atmoszférában.

Kapcsolódó
Gyakorlatilag kivégezték az űrbe küldött állatokat
A hidegháborús űrverseny idején az állatok jelölték ki az utat az emberek számára, elképesztő kínokat éltek át, és persze rengetegen elpusztultak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik