Tech

Ez most a világ leggazdagabb országa

REB Images / Getty Images
REB Images / Getty Images

Régóta lehetett már arról hallani, hogy Kína hamarosan átveheti az Egyesült Államok szerepét a világ vezető nagyhatalmaként, az ehhez vezető úton pedig fontos lépést tett az ázsiai ország 2021-ben: leelőzte Amerikát a globális vagyoni rangsorban – írja az IFLScience.

Kína vagyona a 2000-es évek elején rögzített 7 billió dollárról 2020-ra 120 billió dollárra nőtt. Ugyanezen idő alatt az Egyesült Államok vagyona 90 billió dollárra emelkedett “csak”, és ezzel lemaradt az első helyről. Kína ezen időszak alatt csaknem a globális vagyonnövekedés harmadáért felelt egymagában, amikor is 156 billió dollárról 514 billió dollárra emelkedett az összérték.

Annak ellenére, hogy az ázsiai ország hatalmas pénzösszeggel bír, ez nem oszlik meg az ország teljes lakossága között, becslések szerint a vagyon kétharmada a leggazdagabb 10 százalékára jut. Ugyanez az arány figyelhető meg az Egyesült Államokban is.

A Global Citizen Solutions szerint a válságokkal tarkított elmúlt évből az Amerikai Egyesült Államok jobban jött ki, mint Kína. Az USA ugyanis visszavette a vezetést, és 2022-ben ismét a világ leggazdagabb országa volt a nettó vagyon alapján, a kolosszális 145,8 billió dolláros értékkel.

Ha azonban az egy főre jutó bruttó hazai össztermék (GDP) alapján ítéljük meg az országokat, akkor Luxemburg a győztes, 127 673 dollárral, majd Írország, Norvégia és Svájc következik a rangsorban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik