Tech

Drónokkal előzhetik meg az erdőtüzek kialakulását

mack2happy / Getty Images
mack2happy / Getty Images

A rendkívül forró és száraz nyarak miatt az erdőtüzek az elmúlt években világszerte súlyos problémát jelentettek. A Huawei Technologies azonban most egy olyan új, drónokra, mesterséges intelligenciára és az 5G hálózat képességeire épülő megoldást mutatott be, amely segíthet idejében jelezni, és így megelőzni az erdőtüzeket — derül ki a vállalat közleményéből.

Az új rendszer 5G hálózaton keresztül összekapcsolja a talaj menti szén-dioxid-, hőmérséklet- és páratartalom érzékelőket az erdő felett repülő drónokkal, valamint mesterséges intelligencia segítségével elemzi a drónok által rögzített képeket.

A technológia már az első tűzjeleknél képes riasztani, és valós idejű adatokkal látja el a hatóságokat, többek között a tűz mértékéről, terjedési irányáról és az optimális oltási útvonalról.

A megoldásnak hála az észlelés és a tűzoltók automatikus értesítése akár 2,5 percre csökkenthető az első jelek után. Mindez azért lényeges előrelépés, mert az erdőtüzek keletkezésénél az első 15 perc kritikus, minél hamarabb észlelik a tüzet, annál könnyebb megelőzni a terjedését.

Az innovatív tűzérzékelési megoldást először 2022-ben Athénban telepítették, azóta számos tesztelésen és fejlesztésen esett át.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik