Tech

Elkezdett áramot termelni a világ legnagyobb szélfarmja

Daniel LEAL / AFP
Daniel LEAL / AFP

Először termelt áramot a világ legnagyobb tengeri szélfarmja, amely az Északi-tengeren épül. A hálózatból egyelőre csak egy turbina működik, de a hatalmas lapátjának egyetlen csapása is elegendő ahhoz, hogy egy átlagos brit otthont két napig ellásson árammal – írja az IFLScience.

A Dogger Bank néven ismert óriási szélerőműpark 277 tengeri turbinát foglal majd magába, nagyjából 130 kilométerre Anglia keleti partjaitól.

A brit SSE Renewables, valamint a norvég Equinor és Vårgrønn cégek által közösen fejlesztett projekt a tervek szerint 2026-ra készül el. Ha minden jól megy, akkor a Dogger Bank lesz a világ legnagyobb tengeri szélerőműparkja, több mint két és félszer akkora, mint a jelenlegi rekordtartó.

Paramétereit tekintve egyelőre azt tudni a turbinákról, hogy 260 méter magasak, lapátjuk pedig 107 méter hosszú.

A szélerőműpark neve a Doggerland kifejezésből ered, amely terület az utolsó jégkorszak idején összekötötte az Egyesült Királyságot a kontinentális Európával. Ez körülbelül 7-8000 évvel ezelőtt tűnt el a szárazföldről, amikor a tengerszint megemelkedett. Napjainkban az Északi-tenger felszíne alatt fekszik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik