Tech

Ez kell ahhoz, hogy a napenergia adhassa a legtöbb áramot

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Egyre többen használnak napjainkban napelemeket, ami bizony a hálózatot is próbára teszi, Európában folyamatosan zajlanak a fejlesztések. A brit Exeteri Egyetem és a University College London kutatói úgy vélik, egyhamar nem is szabad abbahagyni, ugyanis még 2050 előtt domináns energiaforrássá válhat a napenergia – írja a hvg.

A Nature Communications című szaklapban megjelent kutatás szerint mindez anélkül is megtörténhet, hogy az éghajlatváltozás visszaszorítását célzó súlyos döntéseket hoznának a politikusok. Ehhez azonban négy problémát meg kell oldani:

  • a stabil villamosenergia-hálózat létrehozását,
  • a napenergia használatának támogatását a fejlődő országokban,
  • az ellátási láncok kapacitásbéli problémáit, illetve
  • a munkahelyeket elvesztő régiók politikai ellenállását.

Ez utóbbi különösen fontos, ugyanis a mesterséges intelligencia megjelenése mellett a megújuló energiaforrások elterjedése is komoly társadalmi feszültségeket szülhet az elvesztett munkahelyek nyomán.

A napenergiára való gyors átállás szakértők szerint világszerte ugyanis 13 millió ember megélhetését veszélyezteti, akiknek túlnyomó többsége fosszilis energiahordozók kinyerésével foglalkozik, vagy az azokra támaszkodó iparágak egyikében dolgozik.

Nadia Ameli, a UCL kutatója szerint ahhoz, hogy a napenergia dominanciáját el lehessen érni, az kell, hogy a fejlődő országoknak megfelelő mennyiségű forrásuk legyen az átállás finanszírozására. Femke Nijsse, az Exeteri Egyetem tudósa szerint a hagyományos modellek sokszor hibásan feltételezik azt, hogy valamikor a közeljövőben véget ér a napenergia felfutása, a technológiában ugyanis valójában óriási még a fejlődési potenciál.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik