Tech

Kísérteties, rózsaszín ragyogást fotóztak Angliában

picture alliance / Contributor / Getty Images
picture alliance / Contributor / Getty Images

Különleges, rózsaszín ragyogást figyeltek meg az angliai Yorkshire keleti részén – írja a BBC. Többen azt hitték, az északi fényt, esetleg idegen technológia jeleit látják, a ragyogás hátterében azonban ennél kevésbé izgalmas tényező állt.

A fényekért egy cég volt felelős.

Nick Denham, a vállalat igazgatója szerint a telephelyükön növényeket termesztenek, ehhez pedig LED-lámpákat használnak.

A cég az Egyesült Királyság legnagyobb növényszaporítója, a magokból kis, szállítható palántákat növesztenek, amelyeket termelőknek adnak el. A Plant Raisers évek óta Howdenben, egy autóút mellett működik.

„Az energiaválság miatt nagy összegeket kellett befektetnünk a LED-lámpákba” – nyilatkozta Denham. Ennek következtében immár nem megszokott, fehér, hanem rózsaszín fényt bocsát ki a létesítmény. A világítást egyébként arra használják, hogy mesterségesen manipulálják a napszakokat, ezzel fokozva a növekedést.

Ruby Hilson helyi amatőr csillagász először nagyon meglepődött a ragyogást látva. Nem gondolta volna, hogy a jelenség egy üvegház fényszennyezésének eredménye.

A rózsaszín fény egyébként csak egyes estéken látható. Ennek oka az, hogy bizonyos külső hőmérséklet mellett behúzzák a függönyt az üvegházban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik