Tech

Sokkal biztonságosabbak lesznek az androidos mobilok

Kirill KUDRYAVTSEV / AFP
Kirill KUDRYAVTSEV / AFP

Bár elképesztő népszerűség övezi az androidos mobilokat, általánosságban elmondható, hogy sokkal több veszélynek vannak kitéve, mint az iPhone-ok, lévén külső alkalmazásokat is lehet telepíteni, nem muszáj hogy a hivatalos app boltból származzanak. A Google azonban most nagy lépést az androidos mobilok védelme érdekében azáltal, hogy továbbfejleszti a Play Protectet – írja a Bleeping Computer.

A platformot valós idejű keresési funkcióval látják el, amely így 125 milliárd napi ellenőrzést végez majd el.

További jó hír, hogy az eszköz a Google Playből, az Android hivatalos alkalmazásboltjából letöltött alkalmazások mellett a külső forrásokból származó Android-fájlokat is folyamatosan ellenőrzi. Amennyiben a rendszer valami gyanúsat észlel, figyelmezteti a felhasználót, hogy ne folytassa a telepítést.

Kellemetlen meglepetések persze így is akadhatnak majd, főleg ha a kártevőt úgy programozzák, hogy csak a telepítés után hívja le a veszélyes kódokat.

A Google kiemelte, hogy a felület módszerei minden egyes azonosított alkalmazással fejlődnek, így az évek során egyre hatékonyabban tudja majd védeni a teljes Android ökoszisztémát.

A valós idejű ellenőrzés már elérhetővé vált Indiában és néhány kiválasztott országokban, a következő hónapokban pedig fokozatosan, világszerte is bevezetésre kerül. A Play Protect minden androidos eszközzel működik majd, ami Android 5-ös, vagy újabb operációs rendszert futtat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik