Tech

Több tucat nőt kergettek halálba ezek az alkalmazások

choi dongsu / Getty Images
choi dongsu / Getty Images

Rendkívül veszélyes alkalmazások terjednek 16 ázsiai, afrikai és latin-amerikai országban, melyeknek fő célpontjai a kiszolgáltatott élethelyzetben lévő nők – írja a BBC. A kölcsönt ígérő alkalmazások zsarolása nyomán már több mint 60 nő lett öngyilkos Indiában.

A történet 2020 környékén kezdődött, amikor először feltűntek ezek az appok. A működésükről azt kell tudni, hogy a jellemzően pár száz dollárnyi kölcsön kiadása után egyre többször zaklatják az embert, a hívogatásnak pedig akkor sincs vége, ha az áldozat már megadta a tartozását. Ezt követően további pénzt kérnek, és akár napi kétszázszor is hajlandók felhívni az áldozatot, fenyegetve és kiabálva. Sokszor sajnos itt sem állnak meg, és az appba rejtett kártevőket kihasználva megszerzik az áldozat mobilján lévő fotókat, és kontaktokat.

Az ismerősöknek és munkatársaknak ezután gyakran olyan üzeneteket küldenek, mely szerint egy tolvajjal, vagy szajhával van dolguk, sőt olyan eset is történt, amikor az áldozatról meztelen képeket küldtek a szeretteknek, kollégáknak.

Így járt például az indiai Bhoomi Sinhaa is, aki már az öngyilkosságon gondolkodott, amikor lánya megmentette. A nyilvánosságra került meztelen — persze hamis — fotók iránti szégyent azonban nem tudta lemosni magáról, új munka után kellett néznie. A lap egy másik esetet is bemutat, amikor a zsarolás halálba kergetett egy fiatal egyetemi hallgatót. Édesapja szerint családja nagy reménysége volt, mígnem a hitelt nyújtó alkalmazás tönkre nem tette az életét.

A lapnak egy Rohan álnevet használó férfi segítségével sikerült lebuktatnia a halálesetek hátterében álló hálózatot, a Majesty Legal Services és a Callflex Corporation néven ismert call centereket. Ezeken a helyeken több száz telefonos abúzust rögzített a férfi, melyek során nem egyszer gyilkossággal fenyegették meg az áldozatokat — mindezek után pedig letették a telefont, és nevettek.

A nyomozás során több call center vezetőjét is sikerült felfedni, köztük Vishal Chaurasiát, aki szerint mindenkinek van egy olyan ember a telefonkönyvében, aki tönkre tudja tenni az életét. Hasonlóan kegyetlen módon zsarolta áldozatait két másik vezető, Liang Tian Tian és Parshuram Takve is, akik bár voltak börtönben az ügyek miatt, óvadék ellenében távozhattak, azóta pedig eltűntek a rendőrség elől.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik