Tech

Lezárult az elmúlt évek egyik legnagyobb üzlete

Hakan Nural / ANADOLU AGENCY via AFP
Hakan Nural / ANADOLU AGENCY via AFP

Közel két éve már, hogy a Microsoft bejelentette, hogy közel 69 milliárd dollárért (22 ezer milliárd forintért) megvásárolja az Activision Blizzardot, ami olyan népszerű játékok kiadója, mint a Call of Duty, vagy épp a World of Warcraft. Az eltelt időszakban rengeteg ország versenypiaci felügyelete vizsgálta meg az üzletet, mely során rengeteg probléma adódott, október 13-án viszont hivatalossá vált az üzlet.

Az üzletet a brit versenyhatóság (CMA) akadályozta egészen idáig. A brit kormány áprilisban még úgy nyilatkozott, hogy meghiúsítják az üzletet, ugyanis nem tetszett nekik a cloud gamingre vonatkozó része a megegyezésnek. Véleményük szerint túl nagy lett volna az esélye annak, hogy a Microsoft monopóliumot épít ki a területen. A Microsoft ezért vállalta, hogy átstrukturálja a megállapodás cloud gaminges részét, melynek értelmében a Microsoft helyett az Ubisoft vásárolná meg az Activision felhős játékjogait.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a Microsoft nem teheti exkluzívvá a kiadó játékait a saját felhőalapú szolgáltatásában, az Xbox Cloud Gamingben. Emellett a licencelés feltételeibe sem lesz beleszólása, ugyanis az EU-n kívül ők is a Ubisofttól fogják megkapni ezeket a címeket. A játékok emellett bekerülnek majd a Ubisoft saját, előfizetéses rendszerébe is, amely minden fontosabb platformon elérhető, beleértve a konkurens PlayStationt is, teszi hozzá a Telex.

A megállapodás az Activision összes, 15 éven belül megjelenő PC-s és konzolos játékának felhőalapú streaming-jogait tartalmazza. Az augusztusban indult felülvizsgálat végül október 13-án ment végbe, ami bár péntek tizenhárom volt, a Microsoftnak kifejezetten sikeresnek bizonyult. Brad Smith, a cég elnöke üdvözölte is a CMA döntését, és ismét hangsúlyozta, hogy szerinte az üzlettel a játékosok és az egész videójátékipar is jól jár majd.

És hogy milyen játékokért felel az Activision? Nos a leghíresebb egyértelműen a Call of Duty és a World of Warcraft. Emellett azonban ott van még az Overwatch, a Crash, a Diablo, a Spyro, a Pitfall, és a Candy Crush is. A konkurenseknek tehát az engedmény ellenére is van mitől tartania az elkövetkező években.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik