Tech

Jön az Android funkció, amivel a kikapcsolt mobil is megtalálható lesz

Thomas Trutschel / Photothek via Getty Images
Thomas Trutschel / Photothek via Getty Images
Már nem lehet messze a Find My Device Network funkció érkezése.

A Google nyáron ugyan elhalasztotta a Find My Device Network bevezetését, a Készülékkeresőben történt változások alapján viszont már közel lehet azon hasznos androidos funkció érkezése, amivel az Apple-ös Lokátor apphoz hasonlóan akkor is megkereshetők lesznek eszközeink, ha azok ki vannak kapcsolva – írja a Rakéta.

A Google még májusban jelentette be a Find My Device Networkot, ami mindenféle kütyük Bluetooth-jelei alapján hoz létre egy olyan hálózatot, amivel bármilyen eszköz pozíciója pontosan bemérhető. A Bluetooth-egységek folyamatosan jelet bocsátanak ki, amit a közelben lévő készülékek érzékelnek, így az eszközök (telefon, tablet, füles stb.) helyzete még akkor is bemérhető, ha az nem kapcsolódik a netre vagy ki van kapcsolva.

A 9to5Google információi szerint a hálózat élesítése már a küszöbön lehet, ugyanis a Készülékkereső alkalmazásban megjelentek olyan – a mezei felhasználók számára egyelőre nem látható – funkciók, amivel a Find My Device Network működését lehet személyre szabni. Az eddig is elérhető opciók mellé érkezik a lehetőség, amivel beállítható lesz, hogy a készülékünk mindig aktív legyen, vagy csak a forgalmas helyeken legyen látható offline állapotban – ebben az esetben az eszközt csak akkor lehetne bemérni, ha annak Bluetooth-jelét több másik készülék is érzékelte.

A Google korábban hangsúlyozta, hogy a helyadatok a végpontok között titkosítottak, így azokhoz ők sem férnek hozzá, emellett arra sincs lehetőség, hogy a Find My Device Networkben résztvevő készülékeket más felhasználók beazonosítsák.

A Rakéta cikke kitér arra is, hogy a Készülékkereső akár teljesen kikapcsolható lesz, illetve elérhető lesz egy olyan opció is, hogy csak akkor legyen meghatározható a telefon helyzete, ha a készülék csatlakozik az internethez. A 2013-ban bemutatott Készülékkereső szolgáltatás a Google Playből letölthető alkalmazáson vagy a webes felületen keresztül vehető igénybe, és a segítségével nemcsak a telefonunk valós idejű pozícióját követhető nyomon, de akár meg is csörgethető az eszköz, illetve arra is van lehetőség, hogy lezárjuk az eszközt és minden adatot töröljünk róla.

Ha nem vagyunk biztosak benne, hogy a telefonunkon engedélyezve van-e a funkció, akkor ezt a Beállítások alkalmazás Készülékkereső menüpontjában lehet ellenőrizni.

Kapcsolódó
Íme négy remek mobil, ha 200 ezer alatt keres okostelefont
Listánkban ismét olyan készüléket gyűjtöttünk össze, amiket bátran ajánlunk azoknak, akik új középkategóriás okostelefon vásárlását fontolgatják.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik