Tech

Lézerekkel befolyásolták, hova csapjon a villám

Grant Faint / Getty Images
Grant Faint / Getty Images

A tudósoknak most először sikerült eltéríteniük egy villámcsapást lézerek segítségével – írja az IFLScience.

Már több mint 270 év telt el azóta, hogy Benjamin Franklin feltalálta a villámhárítót, megelőzve ezzel több millió tüzet és áramütést. 2023-ban még mindig ez a technológia adja a villámvédelem alapját, azonban Dr. Aurélien Houard, és az ENSTA Paris munkatársai egy új módszerrel álltak elő. A Nature Photonics című szaklapban megjelent tanulmányban bemutatták, hogy a lézerimpulzusok képesek megváltoztatni a villámcsapás irányát.

A csapat korábban már bizonyította laboratóriumokban, hogy a lézerek levegő ionizálására szolgáló képessége 2 millió voltos szikrákat okozhat, amelyek kis sűrűségű csatornákon ugrálnak. Hogy ötletüket nagyobb léptékben is próbára tegyék, egy autó méretű lézergépet helyeztek el a svájci Säntis-hegy egyik tornyának közelében. Azért erre az épületre esett, mert a mondásokkal ellentétben, miszerint a villám soha nem csap kétszer ugyanoda, évente nagyjából 100 villámcsapást rögzítenek itt, ami a legtöbb egész Európában.

A kutatóknak sikerült elcsípniük egy hatórás vihart, amely során a lézerimpulzusok négy villámcsapást irányítottak.

Az egyik villámot, amely viszonylag tiszta égbolt mellett csapott le, két nagysebességű kamerával rögzítették. A felvételeket visszanézve rögzítették, hogy a csapás legalább 50 méteren keresztül követte a lézersugarak útját.

Bár kétségtelenül meggyőző, hogy sikerült irányítani egy villámcsapást, felmerülhet a kérdés, hogy ez a technika vajon mennyire praktikus — egy ilyen lézer előállítása és működtetése ugyanis nagyon drága. Főleg annak tudatában érdekes ez a kérdés, hogy a szóban forgó torony évtizedek óta sértetlen a villámhárítók miatt. Nos, a kutatók szerint az épületeknél bevált a villámhárító, azonban ha szabad területre csap le a villám, igen hasznos lehet egy ilyen rendszer.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik