Tech

Lenovo Yoga Book 9i: a jövő gépét már ma kipróbálhatod

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
A Yoga Book 9i minden, csak nem hétköznapi számítógép: a Lenovo újdonsága egy olyan két kijelzős, de közben hordozható eszköz, amihez foghatóval még nem nagyon találkozhattunk. Összecsukva mindössze két centiméter vastag, a súlya nincs másfél kilogramm, közben olyan lehetőségeket biztosít, mint amikor egy laptoppal és egy arra kötött extra kijelzővel dolgozunk.

A Lenovo Yoga Book 9i csukott állapotban még egy teljesen hagyományos laptopnak tűnik, a meglepetés (avagy az innováció) akkor tárul az ember szeme elé, mikor kinyitjuk az eszközt.

A hordozható gépektől eltérően itt nem egy felső kijelző, illetve egy alsó billentyűzet/touchpad kombó fogadja a felhasználót, hanem „alul” és „felül” is egy-egy 13,3 hüvelykes, fejenként 2,8K (2880 x 1800 pixel) felbontású, érintésérzékeny OLED kijelzőt kapunk, amiket egy hangszórót is tartalmazó, strapabíró zsanér köt össze. A gép dobozában találunk továbbá egy mágnesesen „felpattintható” klaviatúrát, egy stylust (Lenovo Digital Pen 3), illetve egy ötletes, eltérő pozíciókba hajtogatható állványt is – ami használaton kívül a két említett kiegészítő tárolására is használható.

Mohos Márton / 24.hu

Elképesztő lehetőségek

Az elsőre meglehetősen futurisztikus kialakítás lényege, hogy a Yoga Book 9i eltérő módokon használható, attól függően, hogy éppen milyen eszközre vagy kialakításra van szükségünk.

Az eszköz funkcionálhat hagyományos laptopként, a billentyűzetet az alsó kijelzőre „pattintva”, de az érintőkijelzőnek hála az alsó képernyő is használható billentyűzetként és touchpadként (ehhez csak nyolc ujjal meg kell érinteni), illetve dönthetünk úgy is, hogy a kétképernyős kialakítást választjuk. Ilyenkor a középen elválasztott kijelzőket a stabil pozíciót biztosító állványnak döntjük, az aljához „odapattintjuk” a klaviatúrát, Bluetooth-on keresztül pedig csatlakoztatható egy kompatibilis egér is.

Mohos Márton / 24.hu

Az eszköz praktikumát ráadásul tovább növeli, hogy a képernyőket állíthatjuk vízszintes vagy akár függőleges pozícióba is – előbbi videó- vagy hangvágás esetén lehet hatalmas segítség, utóbbi pedig akkor, ha szöveggel dolgozunk, mondjuk fordítunk vagy összevetünk egymással két dokumentumot.

És ez még nem minden, mert a Yoga Book 9i használható akár „nyitott könyv” módban is, a 360 fokos elfordulást biztosító zsanérnak hála sátorként felállítva. Egy asztalnál ülve így tarthatunk prezentációt a velünk szemben ülőnek, de a hátsó képernyő funkcionálhat egyszerű támaszként is, miközben mi az érintésérzékeny panelt használva dolgozunk, vagy csak szórakozunk egy sorozatot vagy filmez nézve.

Mohos Márton / 24.hu

A jó hardver kis helyen is elfér

A Yoga Book 9i viszont nemcsak a kialakítása miatt lenyűgöző, de azért is, mert a Lenovo erős hardvert épített a rendelkezésre álló amúgy meglehetősen szűkös helyre. A gép lelke egy remek processzor (13. generációs Intel® Core™ i7-1355U Processor), amit 16 GB LPDDR5X (6400 MHz) memória, akár 1 terabájt háttértár (PCIe SSD Gen 4) és egy integrált Intel Iris Xe grafikus vezérlő egészít ki.

Bár az utóbbi okán játékra ez az eszköz nem feltétlenül alkalmas (hacsak nem a felhőből streamelünk), de a komponensek kellő teljesítményt biztosítanak ahhoz, hogy kiszolgálják az amúgy gyönyörű képet biztosító kijelzőket, amiken nemcsak a hagyományos irodai feladatok végezhetők kiválóan, de akár fotó- vagy videószerkesztés is. A dupla kijelző és a Lenovo Digital Pen 3 persze akkor is jól jöhet, ha valaki mondjuk grafikai vagy egyéb kreatív munkát végez.

Mohos Márton / 24.hu

A gép emellett tudja a lehető leggyorsabb vezeték nélküli kapcsolatot biztosító Wi-Fi 6E szabványt, adott a Bluetooth 5.1, az akkumulátor akár 14 órán át is képes energiával ellátni a gépet, kapunk egy 5 megapixeles, infravörös érzékelővel megtámogatott, a Windows Hello arcfelismeréssel kompatibilis kamerát, az alsó képernyő széleire pedig felfért három USB-C csatlakozós Intel Thunderbolt 4 port, amiken keresztül a 65 wattos adaptert használva tölthetjük is a futurisztikus eszközünket.

Mohos Márton / 24.hu

Támogatás bárhol

A gép akár Windows 11 Home vagy Pro operációs rendszerrel is kérhető, továbbá jár hozzá három év Premium Care szolgáltatás. Utóbbinak hála az otthon kényelméből kérhető a Lenovo szakértőinek támogatása, akik pillanatok alatt, telefonon keresztül nyújtanak támogatást, vagy szükség esetén akár a helyszínre kiszállva segítenek a laptoppal kapcsolatos problémák megoldásában.

Nem szabad továbbá megfeledkezni arról, hogy a csomagolás és gép egyes komponensei is olyan fenntartható alapanyagokból készültek, amik segítenek csökkenteni a környezetet terhelő káros hatásokat.

Galéria

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik