Tech

Idegen anyag landol a hétvégén a Földön

dottedhippo / Getty Images
dottedhippo / Getty Images

A hétvégén landolhat a Földön az a kapszula, amelyben a NASA OSIRIS-Rex űrszondája által gyűjtött anyag utazik – írja a Space.com. A minták a tervek szerint egy ejtőernyő segítségével fognak leereszkedni vasárnap Utah államban.

Az űreszköz 2020 októberében vett mintákat az 500 méter széles Bennu aszteroidából. A szakértők abban bíznak, hogy az anyag elemzéséből értékes következtetéseket vonhatnak le a Naprendszer korai történetével kapcsolatban, mivel az égitest keletkezése óta viszonylag érintetlen maradt.

Az OSIRIS-Rex feladata az volt, hogy a Bennuról legalább 60 grammnyi anyagot hozzon el. A szonda ehhez megközelítette a felszínt, majd egy karral kiemelte a mintákat. A robotnak olyan sok anyagot sikerült gyűjtenie, hogy az eltömítette a mintavevőt, a kőzetek és talaj egy része így az űrbe sodródott.

Hogy minimalizálják a veszteséget, a szakértők úgy döntöttek, a Bennu anyagát a lehető leggyorsabban elrakják a szonda kapszulájába. A lépés miatt az űreszköznek ki kellett hagynia egy manővert, amellyel becslést adhattak volna az anyag össztömegére.

Éppen ezért nem tudni, pontosan mennyi minta érkezik majd.

A számítások alapján 250 gramm plusz-mínusz 101 gramm lehet a kapszulában, a valódi számot csak a kapszula felnyitása után határozhatják meg. Összehasonlításképp: a japán Hayabusa-2 szonda korábban 5 gramm port hozott el a Ryugu aszteroidáról.

Az OSIRIS-Rex küldetése egyébként még nem ért véget. Bár kapszulája visszatér majd, maga az űrszonda az Apophis kisbolygó felé veszi az irányt, amelyet 2029-ben érhet el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik