Tech

A mostaninál sokkal fejlettebb akkumulátort készítettek

Just_Super / Getty Images
Just_Super / Getty Images

Sokkal biztonságosabb, és hatékonyabb akkumulátortípust fejlesztett ki egy ausztrál és kínai kutatókból álló csapat, amely a Journal of American Chemistry című folyóiratban megjelent tanulmány szerint sokkal kevésbé káros a környezetre, mint az eddigi fejlesztések – írja az Interesting Engineering.

A dél-ausztráliai Flinders Egyetem és a kínai Zhejiang Sci-Tech Egyetem kutatóinak fejlesztése veszélyes anyagok helyett vízalapú elektrolitokat használ. Az első tesztek szerint az akkumulátor 800 cikluson keresztül stabilan 1,25 V kimeneti feszültséget és 110 mAh/g kapacitást képes biztosítani minimális degradáció mellett. Az ausztrál egyetem professzora, Zhongfan Jia elmondta, hogy a legtöbb akkumulátor veszélyes anyagokat tartalmaz, és a hulladéklerakókban vagy máshol tárolva szennyezhetik a környezetet.

Az olyan anyagok, mint az ólom, a kadmium és a higany mérgezhetik az embereket és az állatokat, valamint szennyezhetik a talajt és a vizet, ellenben a vízalapú elektrolitok sokkal ember- és klímabarátabbak.

A kutató hozzátette: az alumínium-ion akkumulátorokban nagy lehetőségek rejlenek a lítium-ion akkumulátorok alternatívájaként, ugyanis már most is széles körben használják ezt szórakoztató elektronikai termékekhez: elektromos járművekhez, és megújuló energiatároló rendszerekhez is. A kutatók remélték, hogy a jövőben tovább tudják optimalizálni az akkumulátor teljesítményét, és meg tudják növelni a gyártási kapacitást is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik