Tech

Súlyos hibát javít az Apple ennél a mobilnál

Koji Ito / The Yomiuri Shimbun via AFP
Koji Ito / The Yomiuri Shimbun via AFP

Napokkal az iPhone 15 széria bemutatása után robbant a hír, hogy a három évvel ezelőtt bemutatott Apple csúcsmobil, az iPhone 12 sugárzása meghaladja a megengedett mértéket – írja az Engadget.

Először a francia nemzeti frekvenciaügynökség jelezte, hogy a készülék átlépett egy olyan sugárzási határértéket – a fajlagos abszorpciós rátát –, amely egyes ráktípusok kialakulásának kockázatát növelheti. Franciaország után Belgium, Németország és Hollandia is vizsgálni kezdte a sugárzás szempontból problémásnak tartott készüléket, a forgalmazást pedig ideiglenesen felfüggesztették.

Bár az Apple elsőre azt állította, hogy nincs itt semmi látnivaló, és hogy az évekkel ezelőtti vizsgálatok során minden sugárzási előírásnak megfeleltek, később jelezték: egy szoftverfrissítéssel orvosolni fogják a hibát. A szoftverfrissítés nem fog tudni állítani a sugárzási szinten, mivel ez egy hardveres probléma. A cupertinói cég szerint alkalmazkodni fognak a francia szabályozó hatóságok által használt protokollhoz.

Az Apple jelezte, álláspontjuk szerint a szoftverjavítás elegendő lesz ahhoz, hogy az iPhone 12 átmenjen a jövőbeli sugárzási teszteken.

Sokak szerint a hiba abból adódhatott, hogy Franciaország épp 2020-ban változtatott a szabályozásán, melynek részeként ezután a végtagok, például a kezek által elnyelt rádiófrekvenciás energia mértékét is vizsgálták.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik