Tech

Már Európában is kapható 3D-nyomtatott élelmiszer

icestylecg / Getty Images
icestylecg / Getty Images

A héten az osztrák boltok polcaira került az első 3D-nyomtatással készült étel, a Revo Foods startup THE FILET – Inspired by Salmon elnevezésű vegán lazacfiléje – írja az Interesting Engineering.

Az új termék alapvetően fonalas gombákból származó mikoproteinnel készült, de a 3D-nyomtatott halba algát, hínárt vagy más növényi eredetű anyagokat is tettek, amelyek segítik elérni a valódi tengeri élőlények ízét és textúráját. A vegán hal magas fehérje- és Omega-3-tartalmának köszönhetően A Nutriscore minősítést kapott.

A termék gyártója szerint a cél, hogy a hagyományos halászati gyakorlatoknál környezetbarátabb alternatíva is rendelkezésre.

A Revo Foods közleménye szerint ugyanis a globális halállomány nagyjából 60 százaléka túlhalászott, ami miatt sok fajt már a kihalás veszélyeztet. Jelezték, a 3D nyomtatás megoldást kínál a haláruk előállítására anélkül, hogy a vadon élő halállományokat károsítaná. Ugyanakkor nem kizárt, hogy a termék eleinte megbotránkozást vált ki sokakban Európában, ahol a génmódosított élelmiszerek árusítása is uniós szabályokba ütközik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik