Tech

Ennyivel gyorsabb egy pisztolygolyó, mint egy utasszállító

Ejla / Getty Images
Ejla / Getty Images

A fegyverlövedékek gyorsaságát senki nem vonja kétségbe, azonban ha meg kellene mondani, mennyivel is repül egy pisztolyból vagy puskából kilőtt golyó, sokan bajban lennének. Az igazság pedig az, hogy nem is lehet univerzális igazságot mondani, ugyanis minden fegyvernél más a sebesség — írja a LiveScience.

Ennek oka, hogy két fontosabb tényező is befolyásolja a sebességet. A belső ballisztika a hajtóanyag típusát, a lövedék súlyát, valamint a fegyver csövének alakját és hosszát jelzi, míg a külső ballisztika kategóriájába a szél, a gravitáció, a röppálya, tehát mindenféle külső tényező tartozik.

A lőszerek általában olyan gyújtószerkezetből állnak, amelyek a pisztoly gyújtószegének ütődve meggyújtják a hajtóanyagot, amely létrehozza a nyomást, és kilővi a lövedéket. A legtöbb lövedék nehézfémből, például ólomból készül, sárgaréz vagy réz darabokkal, mivel ezek tömege segít megtartani a lendületet.

Mi történik, amikor elsütik a ravaszt?

Amint a lőpor meggyullad, nagyon gyorsan elég, és gázok keletkeznek, amelyek a lövedéket a csőben lefelé nyomják. Ahogy a lövedék a cső felé halad, végigsiklik annak oldalán, ami némi súrlódást okoz. Bár sokan épp az ellenkezőjét gondolnák, de a hosszabb csövű fegyverek lövései a leggyorsabbak. Emiatt általában a puskák generálják a legnagyobb sebességet: egy innen kilőtt golyó akár 3,2 kilométert is megtehet.

Az ilyen lövések elérése érdekében a puskagolyókat aerodinamikusabbra tervezik, így hosszabbak, vékonyabbak és nehezebbek, mint a kézifegyverek lövedékei. A fegyvergyártók néha spirális bordákat tesznek a cső belsejébe, amelyek a lövedéket pörgésre késztetik, így stabilizálva a vízszintes repülést.

A puskagolyók, például a Remington 223-as lövedékek akár 4390 kilométer per óra sebességgel hagyják el a torkolatot.

Ez elég gyors ahhoz, hogy egyetlen másodperc alatt 11 futballpályányi távolságot tegyen meg. Összehasonlításképpen egy 9 mm-es Luger kézifegyverből származó lövedék ennek a távolságnak mindössze a felére képes, legfeljebb 2 200 km/h-ra. Az egyik legismertebb automata fegyver, az AK-47-es a kettő között, 2580 kilométer per órával indítja útnak a lövedéket, ám mivel többet is tud lőni egymás után, könnyebb célt találni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik