Tech

Itt egy remek választás, ha olcsón keres kompakt tabletet

Lenovo
Lenovo
A Lenovo Tab M9 nem egy hordozható erőmű, de ha valaki hétköznapi felhasználásra keres stílusos, könnyű és jól kezelhető táblagépet, akkor ennél jobb választást most aligha talál a boltokban.

A Lenovo kifejezetten kedvezményes áron elérhető táblagépének egyik legkellemesebb tulajdonsága az abszolút kompakt méret: 7,9 milliméter vastag, 214 milliméter magas, 136 milliméter széles, a súly pedig mindössze 344 gramm. Utóbbinak hála felnőttek akár fél kézzel is kényelmesen használhatják, és egy gyermek számára sem megterhelő ez a tömeg. A kijelző a visszafogott mérethez képest jelentős, 9 hüvelykes, 800 x 1340 pixeles felbontással, és olyan fényerővel (maximum 400 nit), aminek köszönhetően a tablet nemcsak zárt helyen, de a szabadban is jól használható. Bónusz továbbá, hogy a panelt fedő üveg olyan kialakítást kapott, hogy más eszközökhöz képest kevésbé gyűjti az ujjlenyomatot.

Lenovo

A táblagép külsejét tekintve letisztult és elegáns: a fém burkolat fogása kellemes, a hátlapot minta díszíti, a jobb oldali kezelőszervek (bekapcsoló gomb, hangerőszabályzó) kényelmesen elérhető helyre kerültek, a kereten pedig megtalálunk mindent, amire szükségünk lehet. Fent és lent megkapjuk a sztereó hangzást biztosító hangszórókat, alul ott a hagyományos 3,5 milliméteres jack csatlakozó, illetve az USB-C 2.0 port a töltéshez, ráadásul a manapság divatos trendekkel ellentétben a készülék dobozából nem hiányzik a töltéshez szükséges kábel és az adapter sem. Szintén a csomag része a SIM-tű, amivel a bal szélre került tálca nyitható: ide helyezhető az SD-kártya, amivel a tárhely bővíthető.

Lenovo

A Tab M9-ből továbbá létezik LTE verzió is, ami azt jelenti, hogy az ilyen modelleknél a tabletbe az SD-kártya mellé SIM-kátya is helyezhető, ami lehetővé teszi, hogy a tablet vezeték nélküli hálózat hiányában is csatlakozhasson az internetre. Az eszköz emellett természetesen tudja a kétsávos (2,4 és 5 GHz) wifit, illetve adott a Bluetooth kapcsolat is, abból is az 5.1-es szabvány.

Ami a hardvert illeti, a burkolat alatt egy MediaTek Helio G80 lapkakészlet dolgozik, akár 4 gigabájt memória és akár 128 gigabájt (bővíthető) háttértár kíséretében. Az operációs rendszer Android 12, de a táblagép frissíthető Android 13-ra is (emellé jön még három évnyi biztonsági frissítés), a komponensek pedig kellő teljesítményt biztosítanak a zavartalan használathoz. Az éppen futó alkalmazások közötti váltás gyors és zökkenőmentes, a tablet akár mobiljátékra is alkalmas, olvasni, böngészni, filmeket nézni és zenét hallgatni is tökéletes – utóbbi kettő esetében külön örülhetünk a sztereó hangszóróknak, amik a mérethez és az árcédulához képest kifejezetten jól szólnak.

Lenovo

Az akkumulátor 5100 milliamperórás, amivel akár 10-12 óra képernyőidő is elérhető. Ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy átlagos használat mellett a táblagép akár napokig is bírja újratöltés nélkül. A töltési sebesség vezetéken mindössze 10 watt, tehát nulláról közel két óra száz százalékra tölteni az eszközt. Ami pedig a kamerákat illeti, abból kettőt kapunk: az előlapon egy 2 megapixeles szelfi egységet, míg hátul egy 8 megapixeles modult. Díjnyertes fotókat nem ezekkel fogunk készíteni, de ha gyorsan képeket kell készíteni valamiről, vagy videótelefonálunk, akkor gond nélkül ellátják a feladatukat, és akár videókat is rögzíthetünk velük.

A Lenovo Tab M9 ára 55 ezer forintról indul, és ezért a pénzért egy normális teljesítményű, szoftverekkel (Camera Go, Entertainment Space, Google Kids Space, Google One, Google TV, Netflix, YouTube Kids) kellően ellátott tabletet kapunk, jól használható kijelzővel, remek hangzással és korrekt üzemidővel.

Az eszköz dobozában ráadásul még egy átlátszó tokot is találunk, ami támasztékkal is rendelkezik, ezzel is hozzájárulva a lehető legkényelmesebb használathoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik