Tech

Az orvosok feladták, egy robot mentette meg a daganatos férfi életét

Masahiro Sugimoto / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP
Masahiro Sugimoto / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP

Hagyományos módszerekkel már nem lehetett megoperálni a CBC újságírójának manduladaganatát, azonban a Da Vinci elnevezésű sebészeti robotnak sikerült megmentenie a férfi életét, derül ki a lap beszámolójából.

A daganatok eltávolítása sokszor bonyolult operációt igényel, mely során a sebészeknek mélyen be kell hatolniuk az emberi testbe. Ez a probléma állt fenn Glenn Deir nyugalmazott újságírónál is, akinek az orvosok elmondása szerint gyakorlatilag ketté kellett volna vágni az állkapcsát, hogy hozzáférjenek a daganatos részhez, és azt kézzel el tudják távolítani.

A szakemberek nem vállalták a feladatot, azonban a sebészrobot képes volt olyan helyekre is eljutni, ahová az emberi kéz már nem tudna.

Noha a műtét nehezebb volt, mint várták — mély vágást kellett eszközölni a páciens nyakán — azonban végül sikerrel zárult, és eltávolították a cseresznye méretű daganatot. A férfi rehabilitációja ezután eltartott egy darabig, mára azonban ismét tud beszélni.

Az eset rámutat, milyen hasznosak lehetnek a sebészrobotok az ehhez hasonló, komplikált beavatkozásoknál. A Martin Corsten által irányított Da Vinci olyan területeket is elért, amelyeket az orvosok képtelenek lettek volna, ráadásul a szokásosnál kisebb bemetszésre volt szükség csak ehhez. A kisebb műtéti seb a beteg gyorsabb felépüléséhez is nagyban hozzájárult.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik