Tech

Fontos lépést jelentett be a Facebook

Ivándi Szabó Balázs / Getty Images
Ivándi Szabó Balázs / Getty Images

A Facebook és az Instagram tulajdonosa, a Meta új lehetőséget adott azon felhasználók kezébe, akik nem szeretnék, hogy adataikat a mesterséges intelligencia modelljei képzéséhez használja fel a cég – írja az Interesting Engineering.

A generatív mesterséges intelligencia az MI egy viszonylag új ága, amely a rendelkezésére álló képzési adatok alapján képes új tartalmakat, például szöveget, képet, hangot vagy videót létrehozni. A Meta a generatív MI-t használja a platformjain található különböző funkciók, például chatbotok, fordítások, feliratok és ajánlások működtetésére.

A hatékony modellek betanításához nagy mennyiségű, nyilvánosan elérhető és engedélyezett forrásból származó információra van szüksége, például blogbejegyzésekre, hírcikkekre, közösségi média bejegyzésekre és egyéb online tartalmakra. Ezen információk jó része azonban személyes adatokat is tartalmaz, például az egyének nevét, elérhetőségét, véleményét vagy preferenciáit.

Mark Zuckerberg cége most azt ígéri, hogy tiszteletben tartja a felhasználók érintettek jogait, és lehetőséget biztosít számukra, hogy tiltakozzanak az adataik generatív MI-modellképzésre történő felhasználásuk ellen.

Erre hozták létre a Meta weboldalán található Generative AI Data Subject Rights elnevezésű űrlapot, amelynek kitöltésével megtagadhatjuk a Metától az adataink használatát, ha pedig már használják, töröltethetjük azokat. Ugyanakkor fontos kiemelni, hogy az űrlap nem vonatkozik azokra az adatokra, amelyeket a felhasználók a Meta saját platformjain generálnak, például a Facebook-kommentekre vagy az Instagram-fotókra.

A Meta szóvivője jelezte, hogy a vállalat legújabb, nyílt forráskódú Llama 2 nagy nyelvi modelljét nem a Meta felhasználói adatokon képezték ki. A szóvivő azt is elmondta, hogy a Meta még nem indított el semmilyen fogyasztói funkciót a platformjain, ami generatív MI-alapú.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik