Tech

Újabb hatalmas sikert ért el India a Holdon

ISRO / AFP
ISRO / AFP

Az indiai holdprogram újabb jelentős eredményt ért el: a Chandrayaan-3 küldetés során először sikerült megmérni a Hold déli oldalának talajhőmérsékletét — írja az IFLScience.

Mint azt a múlt héten megírtuk, az indiai Chandrayaan-3 leszállóegység és rover sikeresen landolt a Hold felszínén, így India vált a negyedik nemzetté, amely sikeresen landolt a Holdon, és az első, amely a déli pólus közelében. A Pragyan rover és a Vikram leszállóegység azonnal meg is kezdte a kísérletek elvégzését, és a kezdeti cél az volt, hogy 14 földi napig működőképesek maradjanak.

A fedélzeten a holdi talaj összetételének vizsgálatára szolgáló műszerek vannak, köztük egy hőmérő, amely a talaj hőmérsékletét különböző mélységekben, akár 10 centiméterrel a talaj felszíne alatt méri. Az első méréseket a Vikram leszállóegység végezte. Az eredmények szerint 80 milliméteres mélységben mínusz 10, míg talajszinten 40 és 50 Celsius-fok közötti hőmérséklet uralkodik a Holdon.

Az Indiai Űrkutatási Szervezet (ISRO) a Twitteren jelezte, ez az első ilyen profil a Hold déli pólusára vonatkozóan. A részletes megfigyelések folyamatban vannak. A rover eközben elindult felfedezni — bár egy 4 méter átmérőjű kráter elkerülése érdekében pályamódosítást kellett végrehajtania.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik