Tech

Tényleg csillapítja a fájdalmat Mozart zenéje?

Austrian Archives / IMAGNO / APA-PictureDesk via AFP
Austrian Archives / IMAGNO / APA-PictureDesk via AFP

Szokatlan vizsgálatot végeztek a philadelphiai Thomas Jefferson Egyetem kutatói néhány frissen világra jött, ám kisebb beavatkozásra váró újszülöttön. A nagyjából 100 darab, 2 napos csecsemőre, mint kiderült, rendkívül nyugtató hatással van Mozart zenéje – írja a Science Alert.

Mielőtt az orvos szakértő a szokásos sarokszúrásos eljárással vért vett volna, a csecsemők felének húsz percen keresztül Mozart műveit játszották le. A fókuszcsoport másik fele csendben várakozott. A rutinvizsgálat előtt, közben és utána is egy szakértő pontozta a csecsemők reakcióit, miközben zajszűrős fejhallgatót viselt, így nem tudta, hogy szól-e zene vagy sem.

Végül, mint megállapította, a Mozartot hallgató újszülötteknél statisztikailag és klinikailag is szignifikáns csökkenést mutattak az úgynevezett NIPS-paraméterek, amik a fájdalmat jelzik.

Azt már régóta tudni, hogy a zene képes jelentősen csökkenteni a fájdalomérzetet a felnőttek körében, az egyáltalán nem világos, miért. Nem tudjuk tehát azt sem, hogy ez tanult, vagy velünk született képesség, ám a mostani felmérés inkább utóbbira utal. A kutatást hamarosan folytatják, abban bízva, hogy a zene új fájdalomcsillapításra is használható lesz az újszülöttek esetében, gyógyszer helyett.

Az eredmények azt sugallják, hogy a nyugtató zene bizonyos fajtái jobban befolyásolják a fiatal agyat, mint mások. A vidám zene például jobban enyhíti a fájdalmat, mint a komor és szomorú dallamok. A jelenlegi vizsgálatban nem hasonlították össze a különböző műfajú zenéket és azok fájdalomcsillapító hatását.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik