Tech

Ennyi ember kellhet a Mars meghódításához

janiecbros / Getty Images
janiecbros / Getty Images

Egy, a közelmúltban megjelent tanulmány alapján megfelelő válogatást követően mindössze 22 ember elegendő lenne a Mars kolonizálásához – írja a Live Science. A kutatók egy számítógépes program segítségével határozták meg a számot.

Az ABM-mel (agent-based model) azt szimulálják, hogy az egyes csoportok a személyiségtípusok tükrében miként reagálnak a kihívást jelentő helyzetekre.

A modellben négy személyiségtípust vizsgáltak:

  • kellemesek, akik nem túlságosan versengőek vagy agresszívek;
  • társasak, akik extrovertáltak és jól érzik magukat társas környezetben;
  • reaktívak, akik nehezen kezelik a rutin változását;
  • neurotikusak, akik erősen versengőek és agresszívek.

A modell ezután az egyes típusok számát variálta, miközben szimuláltan olyan kulcsfontosságú feladatokat végeztek, mint a marsi bányászat vagy mezőgazdálkodás.

Az eredmények alapján amennyiben a csoport többségét kellemes és társas személyek alkotják, 22 fő elegendő egy kolónia kialakításához.

Több reaktív és neurotikus esetén ennél nagyobb telepre lesz szükség. Az első kolónia méretének megállapítása kulcsfontosságú, hiszen az emberek és a felszerelések szállítása rendkívül költséges lesz.

Érdemes hozzátenni, hogy a vizsgálatnak komoly korlátai voltak, a szakértők például feltételezték, hogy a telep infrastruktúrája, így az épületek és járművek, készen várják az embereket. A kutatók ráadásul csak a kolónia első 28 évét szimulálták, és akkor tekintették sikeresnek a telepet, ha legalább tíz ember életben maradt a szimuláció végére.

Jean-Marc Salotti, a bordeaux-i IMS laboratórium munkatársa, aki nem vett részt a publikáció elkészítésében, jó ötletnek gondolja a személyiségtípusok bevételét. A kutató ugyanakkor úgy véli, hogy 22 ember legfeljebb a kolónia fenntartásához, nem pedig annak felvirágoztatásához lenne elegendő.

Salotti egy korábbi vizsgálata során arra jutott, minimum 110 ember kellene a sikeres kolóniához. Az alacsony szám ellen szól többek között, hogy több generációt követően súlyos problémákat okozna a marsiak körében a beltenyészet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik