Tech

Az űrből örökítették meg Prigozsin gépének roncsát

Handout / Planet Labs PBC / AFP
Handout / Planet Labs PBC / AFP

Egy műholdnak sikerült megörökíteni azt a helyszínt, ahol lezuhant a Jevgenyij Prigozsint szállító repülőgép – írja a Space.com. Több forrás is megerősítette, hogy a fedélzeten tartózkodók mind életüket vesztették.

Prigozsin a Wagner zsoldoscsoportot vezetve idén júniusban hajtott végre egy lázadásszerű akciót, melyet aztán leállított. A piti bűnözőből magát Vlagyimir Putyin bizalmasává feltornázó Prigozsinról írt portrénkat itt olvashatja el.

Az oligarchát szállító magángép augusztus 23-án zuhant le Északnyugat-Oroszországban, miközben Szentpétervárból Moszkvába tartott több, a Wagnerben fontos feladatot ellátó személlyel a fedélzetén.

Egyre több jel utal arra, hogy a repülőgépet rakétatalálat érte, vagy belülről robbant fel.

A San Franciscó-i székhelyű Planet augusztus 24-én örökítette meg műholdjával a becsapódás helyszínét. A felvételen a fákkal és fűvel körülvett, barna folt jelöli a roncs helyét, a környéken több jármű is áll.

Az ügyben jelenleg is folyik a vizsgálat. Prigozsin eddigi tevékenységét és az oroszországi állapotokat ismerve nem lenne meglepő, ha célzott támadás áldozata lett volna.

A Planet leginkább CubeSat típusú műholdjairól ismert, a cég hatalmas flottával bír. Ezek az eszközök rendkívüli felbontásra képesek, akár 3 méteres objektumokat is képesek megmutatni a felszínen. A becsapódási helyszínt ugyanakkor egy SkySat örökítette meg, az ilyen szerkezetek nagyjából akkorák, mint egy minihűtő, és a CubeSatoknál is precízebbek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik