Tech

Itt a program, ami nagyon korán elcsípheti a Parkinson-kórt

Habár a Parkinson-kór jelenleg gyógyíthatatlan betegségnek számít, szakemberek szerint a korai felismerés és kezelés segíthet a betegeknek abban, hogy a betegséggel együtt is hosszú és produktív életet éljenek. A valóságban azonban a betegek kevesebb mint 10 százalékát diagnosztizálják 50 éves koruk előtt, a többség csak a 60-as éveiben szerez általában tudomást az állapotáról, és ekkor már túl késő ahhoz, hogy bármilyen kezelés hatékonyan működjön.

A University College London és a Moorfields Eye Hospital kutatói felismerték ezt a problémát, és legújabb tanulmányukban egy olyan mesterséges intelligencia alapú megoldást javasolnak, amely hét évvel a jelenlegi diagnosztikai módszerek előtt képes felismerni a betegeknél a Parkinson-kórt.

A tanulmányból kiderül, hogy az emberi szemek rendelkeznek a Parkinson-kór markereivel. A programjuk pedig képes azonosítani ezeket a jelzéseket a 3D-s retinaszkenneléseken. Az MI két adatbázist vett alapul a tanulás folyamán: a világ legnagyobb retinakép-adatbázisaként számon tartott, több mint 1,5 OCT-t és 6,2 millió retinaképet tartalmazó AlzEye és a brit biobank 85 ezer beteg adatait tartalmazó halmazt.

A kutatók szerint nemcsak a Parkinson-kór, hanem számos más betegség is nagyon korai stádiumban előre jelezhető, ha nagy populáció OCT-adatai állnak rendelkezésre. Amennyiben a további tesztek is hasonló sikerrel járnak, ez a mesterséges intelligencia által vezérelt technika akár a kórházakban is megjelenhet, gyors, skálázható és nem invazív kezelési módként – írja az Interesting Engineering.

Nem ez az egyetlen megoldás

A mostani tanulmány nem az első, amely arról számol be, hogy a Parkinson-kórhoz hasonló neurodegeneratív betegségek a retinavizsgálatok alapján azonosíthatók. A kutatók korábban már használtak optikai koherenciatomográfiát (OCT) és nagy felbontású 3D-s retinaszkennelést a szemmel kapcsolatos problémák és olyan neurodegeneratív rendellenességek, mint a skizofrénia, az Alzheimer-kór és a szklerózis multiplex felismerésére.

Az OCT lehetővé teszi a tudósok számára, hogy akár egy ezredmilliméteres területre is ráközelítsenek a szem belsejében, és tanulmányozzák a különböző sejtrétegek esetleges rendellenességeit. Egy 2015-ben közzétett tanulmány például arra utal, hogy ha egy személy szemének OCT-szkennelése azt mutatja, hogy a retinája vékonyabb a normálisnál GCIPL, akkor nagyobb a kockázata a Parkinson-kór kialakulásának.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik