Tech

Évtizedek óta érkeznek rádiójelek egy titokzatos űrbéli objektumtól

Diana Robinson Photography / Getty Images
Diana Robinson Photography / Getty Images

Natasha Hurley-Walker, a Curtin Egyetem munkatársa a The Conversation felületén részletezi legújabb tanulmányukat, amely egy különös, ismétlődő gyors rádiókitörésről (FRB-k) szól. A kutató és kollégái tavaly fedeztek fel egy olyan jelet, amely 18 percenként ismétlődik, ez a szokásosnál jóval hosszabb periódus.

A gyors rádiókitörések a modern csillagászat nagy rejtélyei közé tartoznak, nem tisztázott, mi idézi elő őket. Az FRB-k olyan rövid rádiójelek, amelyek az univerzum távoli részeiről indulva érik el bolygónkat. Egyes jelek ismétlődőek, a szakértők úgy gondolják, hogy ezeket gyorsan forgó neutroncsillagok, úgynevezett pulzárok alakítják ki.

Hurley-Walkerék szerint az általuk észlelt FRB egy erős mágneses mezejű neutroncsillagból, egy magnetárból származott. A szakértők 2018-as adatokat elemezve fedezték fel a jeleket, 2020-ra viszont a forrásnak nyoma veszett.

A csapat utóbb a nyugat-ausztráliai Murchison Widefield Array rádióteleszkóppal gyűjtött hónapokig adatokat a Tejútrendszerről. Nem sokkal a vizsgálat megkezdését követően egy újabb ismétlődő, 22 perces periódusú FRB-t detektáltak. Az impulzusok egyenként öt percig tartottak, két kitörés között 17 perc szünet telt el. Ez egy, a normál pulzároknál ezerszer lassabban forgó objektumra utalt.

A kutatók ezt követően korábbi adatokat analizáltak, és kiderült, hogy az új-mexikói Very Large Array már jóval korábban is észlelte az érintett FRB-t.

A legkorábbi megfigyelés 1988-as volt.

Meglepő módon az objektum forgása nem lassult le az idők során. Amennyiben a forrás egy magnetár lenne, rádiósugárzása legfeljebb néhány évig lehetne észlelhető.

Az FRB-k kapcsán gyakran felmerül a földönkívüli eredet, Hurley-Walker cikkében ugyanakkor kiemelte: az általuk detektált jelek természetes zajnak tűnnek, a kibocsátás energiaszükséglete pedig elképesztő, ami egy neutroncsillagra utal. Ez alapján nem valószínű, hogy egy idegen civilizáció jeleit fogták.

Mivel a forrás még most is aktív, érdemes lehet folytatni a megfigyelését. A későbbi vizsgálatok talán közelebb visznek az objektum alaposabb megismeréséhez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik