Tech

Börtön járhat néhány illetlen mémért Jordániában

PeopleImages / Getty Images
PeopleImages / Getty Images

Jordániában több hónapos börtönbüntetést és pénzbírságot vonhat maga után bizonyos online tartalmak közzététele egy szombaton elfogadott új törvény értelmében – írja az MTI.

A jogszabály alapján olyan internetes bejegyzésekről van szó, amelyek „erkölcstelenségre buzdítanak, sértik a vallást vagy aláássák a nemzeti egységet”. Ez a megnevezés elég szabadon értelmezhető, tehát nem kizárható, hogy kormányellenes vagy sértő mémekért is büntetés járhat.

Büntetni fogják azt is, aki rendőrök nevét vagy fényképét teszi közzé a világhálón, ráadásul a hatóságok megnehezítik az anonimitás megőrzését az internetes kommunikációs térben.

Miután a parlament mindkét háza elfogadta, II. Abdalláh jordániai király szombaton írta alá a törvénytervezetet, amely egy hónapon belül hatályba lép. A törvényhozók szándéka szerint az intézkedésre azért van szükség, hogy az online zsarolókat és támadókat meg tudják büntetni.

Az ellenzék és jogvédők szerint viszont az új törvény kiterjeszti az állami ellenőrzést a közösségi média felett, akadályozza az információkhoz való szabad hozzáférést, és kriminalizálja a kormányellenes megnyilvánulásokat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik