Tech

A háború közepén indítja újra Hold-programját Oroszország

Handout / Russian Space Agency Roscosmos / AFP
Handout / Russian Space Agency Roscosmos / AFP

Egy Szojuz-2.1b hordozórakéta fedélzetén felbocsátották a Hold irányába a Luna-25 automatikus állomást pénteken a Moszkvától 5450 kilométerre keletre található Vosztocsnij űrrepülőtérről – írja az MTI.

Ez az orosz holdkutatási program első küldetése.

Az előző, Luna-24 állomás, amelyet még 1976-ban bocsátottak fel a Szovjetunióból, 170 grammnyi talajmintát hozott vissza a Földre. A Roszkoszmosz orosz állami űrügynökség tájékoztatásában közölte, terveik szerint a Luna-25-é lesz az első leszállás a Hold déli pólusának nehéz terepviszonyai közepette, a Boguszlavszkij-krátertől északra. Ez az a régió, amelyet nem ér el a napfény, nem véletlen, hogy korábban az összes állomás az egyenlítői zónában landolt, teszi hozzá az Interesting Engineering.

A Luna-25 állomás fő feladata a talajösszetétel elemzése, valamint víz, és jég keresése lesz.

Fúrószerkezete 40 centiméter mélyen hatol majd be a bolygó felszínébe. A repülés normál program szerint 4-5,5 napot vesz majd igénybe. Az állomás három-hét napot tölt majd egy mintegy 100 kilométer magas Hold körüli pályán, hogy felkészüljön a leszállásra.

A Luna-25 szerkezete két fő részből áll: az alsó leszálló platformból és a felső műszerkonténerből. Az állomás fedélzetén mintegy 31 kilogrammnyi tudományos berendezés található. A kutatómunka időtartamát egy évre tervezték. A 2027-ben indítani tervezett Luna-26, majd a későbbiekben a Luna-27 és Luna-28 állomások összetettebb tudományos feladatokat fognak ellátni. Az utolsó a Hold sarkvidéki anyagából hoz majd vissza mintát Földre. Az orosz űrhajósok holdra szállását 2030-ra ütemezte be a Roszkoszmosz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik