Tech

Elképesztő fegyver került a hackerek kezébe

EThamPhoto/ Getty Images
EThamPhoto/ Getty Images

Az olyan népszerű videókonferencia-eszközök, mint a Zoom, egyértelműen megnövelték a hangalapú kibertámadások kockázatát, állítja egy új tanulmány. A kutatók szerint a hackerek mesterséges intelligencia segítségével könnyebben találhatják ki a jelszavakat, ha meghallgatják a Zoom-hívás közbeni gépelés hangját – írja az Interesting Engineering.

Az IEEE European Symposium on Security and Privacy Workshops című szakfolyóiratban közzétett tanulmány bemutatja, hogy a kutatók gépi tanulási algoritmusok segítségével olyan rendszert hoztak létre, amely a hangfelvételek alapján több mint 90 százalékos pontossággal képes azonosítani, hogy egy laptop billentyűzetén milyen billentyűket nyomnak le.

A teszteléshez egy MacBook Pro-t használtak. A tanulmány nem az első, amely kimutatta, hogy a hang alapján is lehet azonosítani a billentyűleütéseket, de a csapat szerint az ő tanulmányuk alkalmazza a legfejlettebb módszereket, így ez lehet az eddigi legpontosabb eredmény.

Dr. Ehsan Toreini, a kanadai Surrey Egyetem oktatója, a tanulmány társszerzője szerint ezek a támadások és modellek idővel egyre pontosabbak lesznek. Hozzátette: mivel egyre több háztartásban használnak mikrofonnal ellátott okoseszközöket, szükség van nyilvános vitára arról, hogyan szabályozzák a mesterséges intelligenciát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik