Tech

Tönkretehetik a mobilját ezek a veszélyes alkalmazások

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Újabb veszélyes alkalmazásokat találtak a Google Play Áruházban. A McAfee szakértői 43 alkalmazást azonosítottak, amelyek 2,5 millió telepítéssel titokban reklámokat jelenítettek meg, miközben a telefon képernyője ki volt kapcsolva, és ezzel lemerítették az áldozat készülékét — írja a Bleeping Computer.

Az adware-ek általában nem jelentenek súlyos veszélyt a felhasználókra, ezek az appok azonban jelentős anyagi kárt okozhatnak azáltal, hogy lemerítik a készülék akkumulátorát, lerövidítik az élettartamát, jelentős mennyiségű internetadatot fogyasztanak, sőt akár csalásokat is elkövethetnek a hirdetőkkel szemben.

Az appok a készülékre való telepítést követően több hetet vártak, míg aktiválták magukat, így elkerülve a beazonosítást.

A McAfee szerint ráadásul a konfigurációjuk távolról módosítható és frissíthető, így az üzemeltetők beállíthatják a nyugalmi időszakot és egyéb paramétereket. Az alkalmazások főként streaming alkalmazások és híraggregátorok másolatai voltak, a legtöbb a TV/DMB Player, a Music Downloader, a Hírek és a Naptár alkalmazásokat másolták.

Bár a felfedezett appokat már törölték az áruházból, a kiberbiztonsági szakemberek jelezték, ugyanez a megtévesztő taktika nagyon könnyen alkalmazható más alkalmazáskategóriákra is, így érdemes vigyázni a jövőben is. Ha ellenőrizni szeretné, hogy mely alkalmazások fogyasztják a legtöbb energiát az androidos készülékén, a Beállítások, ezen belül az Akkumulátor, majd az Akkumulátorhasználat menüpontban teheti meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik