Tech

Ezért nem mindegy, hogyan tölti a laptopját

Getty Images / Liudmila Chernetska
Getty Images / Liudmila Chernetska

A laptopok egyre népszerűbbek, azonban ahogy a mobiltelefonok esetében, itt is gyakran felmerülhet a kérdés, hogy az akkumulátor védelme érdekében meddig érdemes töltőn hagyni a készüléket – írja a Slashgear.

Első lépésként fontos leszögezni, hogy az akkumulátor folyamatosan aktív, akár be van dugva, akár nincs.

A lítium-ion aksik élettartama korlátozott, amit töltési ciklusokban mérnek, vagyis abban, hogy hányszor töltjük fel és merítjük le teljesen az akkumulátort. Az élettartamot meghatározó egyik legfontosabb tényező, hogy állandóan bedugva tartjuk-e, vagy csak szükség szerint töltjük a készüléket.

Nem mindegy, meddig töltjük

Amennyiben csak a szükséges ideig tartjuk töltőn a laptopot, mindent jól csinálunk, kivéve, ha sérült vagy nem kompatibilis töltőt használunk. Ez ugyanis kisütheti az elektromos áramköröket, és használhatatlanná teheti a készüléket. Ha a szükségesnél egy kicsit tovább tartjuk töltőn a laptopot, azzal sem vétünk súlyosat, ugyanis a legtöbb modern gép elég okos ahhoz, hogy leállítsa az áramfelvételt az adapterről, és megszakítsa az akkumulátorcellák ellátását, ami megakadályozza a túltöltést.

A konnektorral való folyamatos összekapcsolás azonban az akkumulátorok energiaszivárgásához vezethet, ami nem tesz jót a készüléknek. 

A modern gépek szerencsére rendelkeznek egy olyan beépített áramkörrel, ami leállítja az áramfelvételt a töltőről, amikor az akkumulátor eléri a 100 százalékot. Viszont ahogy a töltöttség 99 százalékra csökken, újra megkezdődik a töltés. Ez a ciklus egy ideig folytatódhat, attól függően, hogy mennyi ideig hagyja bedugva a készüléket.

Cronislaw / Getty Images

A folyamat sajnos állandó terhelés alatt tartja az akkumulátort, és növeli annak hőmérsékletét, ami nagyon káros lehet a laptop akkumulátorára. Az akkumulátor energiaszivárgása miatt gyorsabban öregednek az akkumulátorok, és csökken az az idő, amennyit áramforráshoz való csatlakoztatás nélkül is kibír.

A gyártóknak különböző trükkjeik vannak

Bár az akkumulátorok elöregedése elkerülhetetlen, néhány töltési és használati tipp betartásával kordában tarthatjuk ennek gyorsaságát. Amennyiben a laptopja állandóan csatlakoztatva marad, előnyös lehet, ha beállít egy akkumulátortöltési küszöbértéket. A HP szerint, ha a laptop akkumulátorát 100 százalék helyett 90 százaléknál kevesebbre tölti, akkor a kisülési ciklus 300-ról akár további 1000 újratöltésre is javítható.

A töltési küszöbérték beállításának módja a gyártótól függ.

A Lenovo egy Lenovo Vantage nevű alkalmazást biztosít, amellyel beállíthatja, hogy az akkumulátor mikor kezdjen és mikor hagyjon fel a töltéssel. Az ASUS laptopoknál is van egy Maximum Lifespan Mode, amely 60 százalékra korlátozza a töltést. Más cégek, például a Dell, az MSI és a HP szintén rendelkeznek energiagazdálkodási beállítással.

A legegyedibb megoldással nem meglepő módon a MacBookok rendelkeznek, amely az Optimized Battery Charging funkció segítségével képes megfigyelni és megtanulni a használati szokásainkat, és késlelteti a 100 százalékos töltést.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik