Tech

Ezzel a kütyüvel sokkal biztonságosabb lehet a biciklizés

Tobias Ackeborn / Getty Images
Tobias Ackeborn / Getty Images

A kerékpárosok körében riasztó mértékű a közúti halálesetek száma: az Európai Unióban 1837-an vesztették életüket 2021-ben. A balesetek több mint kétharmadát motorizált jármű okozta, ám ezek nagy része elkerülhető lenne, ha pontosabb információk állnának a sofőrök és a mikromobilitási eszközökkel haladók rendelkezésére.

Ebben segíthet a budapesti központú Commsignia vállalat fejlesztése, az OBU Lite közlekedésbiztonsági eszköz, amely vehicle-to-everything (V2X) technológiával javítja a sérülékeny úthasználók biztonságát a közúti forgalomban. A V2X járműkommunikáció előnye abban rejlik, hogy az ilyen technológiával felszerelt járművek vezetői akkor is értesülnek a többi közlekedő jelenlétéről, amikor nincsenek egymás látóterében.

A kerékpáros eszköz V2X-es autókkal tud üzeneteket váltani, így kritikus szituációkban figyelmeztetést kaphatnak a sofőrök az útjukat keresztező sérülékenyebb úthasználókról.

Ez nagy segítség lehet kanyarodáskor vagy sávváltáskor, ha a másik fél takarásban van, vagy a rossz időjárás miatt nehezen észlelhető. A kerékpárosok szintén értesülhetnek az útjukat keresztező járművekről, ahogy arról is, hogy a holtterükben haladó autó miatt kockázatos elhagyni a kerékpársávot.

A rádiós üzenetváltás közvetlen kapcsolaton zajlik, így nem igényel mobilhálózati lefedettséget sem. Napjainkban több mint egymillió V2X-es autó szaladgál Európa útjain, és a következő években tízmilliós nagyságrendben kerül autókba a technológia.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik