Tech

Káros lehet a műanyag vágódeszka használata

Jordan Lye / Getty Images
Jordan Lye / Getty Images

A vágódeszkák a konyhák nélkülözhetetlen tartozékai, azonban egy frissen közzétett kutatás szerint egyáltalán nem mindegy, hogy fa vagy műanyag alátétet használunk a főzés előkészítéséhez – írja a hvg.

A mikroműanyagok ma már sajnos a mindennapi életünk részét képezik. Ahogy az ételeinkben és a közvetlen környezetünkben, úgy az emberi vérben, és akár az agyban is jelen lehetnek. Bár egyértelmű megállapítás még nem érkezett a kutatóktól, az 5 milliméternél kisebb műanyagdarabok minden bizonnyal káros hatással vannak az emberi szervezetre. Egy magyar-osztrák kutatás szerint könnyen lehet, hogy az anyagok neurodegeneratív betegségekhez vezethetnek.

Az amerikai Észak-Dakotai Állami Egyetem kutatói arra voltak kíváncsiak, lehetnek-e mikroműanyagok forrásai a műanyag vágódeszkák. Ezért megvizsgálták a darabolási stílusok és a táblaanyagok hatását a mikrorészecskék kibocsátására: az eredmények pedig azt mutatják, hogy évente 14–71 millió polietilén mikroműanyag szabadul fel az élelmiszer-készítés során.

A vágódeszkák különféle anyagokból készülnek: gumiból, bambuszból, fából vagy műanyagból.

A deszkákon, mivel szeletelésre használják, idővel vágásnyomok keletkeznek. A szakemberek azokra a mikroműanyagokra összpontosított, amelyek a zöldségek aprítása során szabadulhatnak fel a műanyag vágódeszkákból. Önkéntesek segítségével megállapították, hogy az aprítási technika is változtathat a kioldott mikroműanyagok mennyiségén, azonban a vágódeszka anyaga sem elhanyagolható tényező.

Az Environmental Science and Technology folyóiratában megjelent tanulmány az egy főre eső éves kitettséget 7,4-50 grammra becsüli: 7 gramm mikroműanyag a polietilén és 49,5 gramm mikroműanyag a polipropilén vágódeszkából. Ez jelentős mennyiségnek mondható gyakori használat mellett. A szakemberek ezért azt tanácsolják, hogy jól tisztítsuk meg a műanyag vágódeszkákat, de még jobb, ha teljesen elkerüljük azok használatát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik