Tech

Az űrben tartana hadgyakorlatot az amerikai hadsereg

dima_zel / Getty Images
dima_zel / Getty Images

Év végére halasztották az Amerikai Egyesült Államok Űrhaderejének (USSF) Vörös Égbolt elnevezésű hadgyakorlatát, így még egy kicsit várni kell a világ első csillagközi hadviselési tesztjének megvalósulására – írja az Interesting Engineering.

A kiképzési program célja, hogy felkészítse az űrkatonákat az amerikai műholdas rendszer elleni esetleges támadásokra történő reagálásra.

A STARCOM űrkiképzési és felkészültségi parancsnokság által szervezett teszt egyes lépéseit még a nyáron finomhangolásnak vetik alá, jelezte a szervezet szóvivője. A gyakorlat eltolásának több oka is van. Egyrészt a STARCOM még mindig azon töri a fejét, hogyan biztosíthatna olyan kiképzést az őrzőknek, ahol szimulációk helyett valódi műholdakat működtetnek Föld körüli pályán.

Másrészt a teszt jogi aggályokat is felvetett. Az 1967-es világűrről szóló szerződés ugyanis kifejezetten tiltja, hogy a világűrben nemzeti szuverenitásra hivatkozva végezzenek gyakorlatot, vagy bármilyen tevékenységet. Mindez annak ellenére is komoly problémát jelent, hogy a teszt során egyáltalán nem lesz éleslövészet.

A szervezet szóvivője ugyanakkor jelezte, a résztvevők igényeitől függően a későbbiekben beépíthetnek agresszor elleni harcot vagy lőtávolsági támogatást a gyakorlatba. Az első, ténylegesen megvalósuló teszttől sok tanulságot várnak a hadi szakemberek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik