Tech

Itt a napelem, ami képes megjavítani önmagát

Sydney University
Sydney University

Sokkal ellenállóbbá válhatnak a jövőben a napelemek, miután a Sydney-i Egyetem és az ausztráliai Centre for Accelerator Science kutatói kifejlesztettek egy olyan napelemet, amely képes öngyógyításra és önjavításra, ha az űrsugárzás károsítja őket – írja a Science Alert.

A perovszkit napelem (PSC) típus korábban is komoly lehetőséget mutatott az űrben való felhasználásra: viszonylag könnyűnek és olcsón előállíthatónak nevezhető, emellett pedig a napsugárzást is jelentős hatékonysággal képes átalakítani elektromos árammá. Ugyanakkor ahhoz, hogy sokáig működjön az űrben, a protonrészecskék nagy energiájú áradatának is ellen kell állnia.

A kutatók ezért olyan laboratóriumi körülmények között tesztelték az ultravékony napelemes szubsztrátokat, amelyeket úgy alakítottak ki, hogy több tíz vagy akár több száz éves távlatban is képesek legyen szimulálni a protonok sugárzásának hatásait.

A kísérletek során rábukkantak egy anyagra, amely kifejezetten ellenállónak bizonyult a protonsugárzással szemben.

Sőt, nem is csak ellenáll a sugárzásnak, a HTM ugyanis lehetővé teszi a panelek öngyógyítását is, amelyek így akár 100 százalékos hatásfokig visszanyerhetik hatékonyságukat. Ez a javítás hő alkalmazásával történik meg vákuumban, melyet akár a Nap is táplálhat. Összefoglalva, a napsugárzás megjavíthatná és egyben táplálhatná is ezeket a napelemeket.

Anita Ho-Baillie nanokutató szerint ahhoz, hogy ez működjön, még sok további kutatásra lesz szükség, de a tanulmány azt mutatja, hogy lehetséges.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik