Tech

Így menekülhet meg egy süllyedő autóból

fotoandrius / Getty Images
fotoandrius / Getty Images

Rengetegszer látni akciófilmekben, hogy egy autó egy tóban, folyóban, vagy tengerben végzi, amit általában az abban tartózkodó szereplők kétségbeesett menekülési próbálkozása szokott követni. Az interneten számos tévhit kering arról, hogyan lehet túlélni egy ilyen balesetet, ám az IFLScience most a tudományt hívta segítségül a megoldáshoz.

A menekülés első lépése, hogy felmérjük, milyen vízben van a járgány. Ha egy kisebb, áradó folyóban landolunk, az ott lévő víztömeg vélhetően nem fogja teljesen ellepni az autót, így itt az a szerencsésebb döntés, ha az ülésünkön maradunk, és segítséget hívunk. Persze, ha látni a víztömeg alját, jó döntés lehet az is, ha kiszállunk, és a partra úszunk.

Más a helyzet, ha azt látjuk, hogy a víz kezdi ellepni az autót.

Ha nagy erővel csapódtunk be, vélhetően a légszákok is működésbe léptek, ami jelen esetben nem az utasokért, hanem éppen azok ellen dolgozik. Ha merül az autó, mielőbb oldjuk ki vagy vágjuk el a biztonsági övet, és mielőbb tekerjük le az ablakokat – pár percig valószínűleg még az elektromos ablakok is működnek majd -, majd ússzunk ki a többi utasnak is segítve a menekülésben.

Ha a legrosszabb történik, és egy teljesen víz alá merült autóban találja magát, az idő a legfontosabb. Itt nem érdemes várni arra, hogy az autó megteljen, és a nyomás kiegyenlítődjön, ez idő alatt ugyanis minden bizonnyal meg fog fulladni. Dr. Gordon Giesbrecht szakértő az alábbi lépéseket javasolja:

Kapcsolja ki a biztonsági övet, majd tekerje le az ablakot. Ha ez nem megy, keressen egy éles tárgyat, például az ülések fejtámlájának fémes végét, és törje be. A szélvédő betörésével semmiképp nem érdemes időt pocsékolni, ugyanis ez megerősített üveggel van felszerelve. Ha az ablak nyitva van, ússzon felszínre, elsőként a nők és a gyerekek.

Ha minden kudarcot vall, nyugodt lélegzéssel várjuk ki, míg az autó megtelik vízzel. Az utolsó pillanatokban vegyen nagy levegőt – ezt célszerű az autó hátuljában várni, mivel az autók eleje általában lejjebb van süllyedésnél. Ezután próbálja meg kinyitni az ajtót, esetleg lábbal rásegítve. Ez azonban a végső opció, így csak akkor használja, ha minden más próbálkozás kudarcot vallott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik