Tech

Soha nem létezett a gyilkos, akit 16 évig üldözött a rendőrség

Monty Rakusen / Getty Images
Monty Rakusen / Getty Images

Tizenhat éven át üldözött a német rendőrség egy állítólagos sorozatgyilkost, akinek a DNS-ét több bűnügyi helyszínen is megtalálták. A lopások, fegyveres rablások és gyilkosságok miatt összesen 40 helyszínen azonosított rejtélyes elkövető felkutatásáért a rendőrség 300 ezer eurót ajánlott, azonban évekkel később kiderült, hogy valójában a nyomozók hibáztak – írja az IFLScience.

Az egész 1993-ban kezdődött, amikor egy 62 éves nőt holtan találtak a házában Idar-Oberstein városában. A helyszínelők megállapították, hogy a nőt a mellette található virágcsokorból kivett dróttal fojtották meg. Ezen kívül azonban se szemtanú, sem pedig nyom nem volt, amin elindulhattak volna:

mindössze egy ismeretlen nőtől származó DNS egy teáscsészén – ez azonban nem mutatott egyezést.

Az ügy kihűlte után nyolc évvel, 2001. március 21-én a németországi Freiburgban aztán holtan találtak egy 61 éves férfit a konyhájában. Az áldozatot ismét megfojtották, és ezúttal is ugyanazt a DNS-t találták meg a helyszínen, egy konyhai fiókban. A rendőrök ekkor arra kezdtek gyanakodni, hogy egy sorozatgyilkossal van dolguk, amit megerősített, hogy több új helyszínen is feltűnt a rejtélyes nyom.

Senki nem akart vallani

Hónapokkal a második gyilkosság után a női DNS egy eldobott heroin fecskendőn bukkant fel egy gerolsteini játszótéren, miután egy 7 éves gyermek rálépett. Néhány héttel később egy feltört lakókocsiban találták meg egy elhagyott süteményen, aztán egy irodai betörésnél, egy lopott autóban, és egy kirabolt bárban is ugyanazt a nyomot találták a helyszínelők.

Különösen bizarr volt, hogy 2005. május 6-án, amikor egy férfi pisztollyal lelőtte a saját testvérét, az egyik lövedéken is megtalálták a DNS-t.

A nyom végül Ausztriában, Németországban és Franciaországban összesen 40 helyszínen bukkant fel lopások, fegyveres rablások és gyilkosságok kapcsán. A bűntett helyszínén persze más ujjlenyomatokat is találtak, ám az így előállított elkövetők soha nem voltak hajlandók beszélni. Az „arc nélküli nőnek” és „Heilbronni Fantomnak” is nevezett elkövető akkor is feltűnt, amikor két rendőrt járőrözés közben, a hátsóülésre bemászva lőttek le.

A rendfenntartók kétségbeesésükben 300 ezer eurós, vagyis közel 113 millió forintos díjat ajánlott bárkinek, aki segít. Ez azonban nem sokat segített, a pénzre vágyó szemtanúk ugyanis még a gyanúsított nemét illetően sem voltak egy állásponton.

2009-ben aztán új nyomra bukkantak. A franciaországi rendőrség egy 2002-ben eltűnt menedékkérő férfi megégett holttestére bukkant. A férfi a kérelmezése során ujjlenyomatot is adott, amely alapján a rendőrség megpróbálta megerősíteni a személyazonosságát. Csakhogy ismét a fantom DNS-ét találták meg.

Ez már nem volt védhető semmilyen indokkal, a nyomozás során pedig kiderült: nem volt semmilyen sorozatgyilkos. A DNS egy orvosi kellékekre szakosodott csomagolóközpontban dolgozó nőhöz volt visszavezethető, így tehát minden a DNS-szennyezésen múlt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik