Tech

Rejtélyes anyagra bukkantak a Holdon

Brais Seara / Getty Images
Brais Seara / Getty Images

A kutatók eddig úgy hitték, hogy a gránit gyakorlatilag nem fordul elő a Földön kívül máshol a Naprendszerben, a közelmúltban azonban nagy mennyiségben fedezték fel az anyagot a Holdon – írja a BGR. Egyelőre a szakértők sem tudják, miként kerülhetett oda.

Bár a gránit bolygónkon viszonylag gyakori, más, a Naprendszerben keringő égitesteken nagyon nehéz megtalálni. Ennek oka az, hogy normál esetben a kőzet létrejöttéhez lemeztektonikára vagy víztartalmú magmára van szükség. Korábban a Holdról származó mintákban csak csekély mennyiségben detektálták az anyagot.

Egy új tanulmány alapján ugyanakkor nemrégiben az égitest túloldalán észleltek egy közel 50 kilométer széles, gránitot tartalmazó, részben betemetett tömböt.

Hogy miként alakulhatott ki, az egyelőre nem tisztázott.

A legelfogadottabb elmélet szerint a Hold azt követően alakult ki, hogy az ősi Föld egy Mars nagyságú bolygóval ütközött, a kutatók szerint a kiszakadó anyag azonban nem ad magyarázatot a gránittömbre. Az égitesten lemeztektonika sem zajlik, így ez az eredet is kizárható. Arra vonatkozóan vannak bizonyítékok, hogy egykor vulkanizmus zajlott a Holdon, talán így keletkezett a gránithoz szükséges magma is.

Az érintett területet a NASA 2026-ban tervezi feltérképezni egy roverrel. A holdjáró minden bizonnyal értékes adatokat gyűjt majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik