Tech hardverteszt

Mit tud egy streamer mikrofon, amiért csak 17 ezer forintot kérnek?

A K-Mic Natrium néven futó eszköz meglepően olcsó, az árához képest egészen korrekt hangminőséget nyújt, ugyanakkor itt is igaz, hogy az olcsó húsnak olykor bizony híg a leve.

Manapság egyre többen adják videós tartalomgyártásra és streamelésre a fejüket, amihez nélkülözhetetlen a megfelelő technika: valamilyen videórögzítő eszköz, egy erősebb számítógép vagy laptop, megfelelő fényforrások, videójátékokhoz digitalizáló kártya és persze egy mikrofon – utóbbi kényes pont, legyen szó akár szerkesztett YouTube-videókról vagy Twitch streamekről.

Persze az ilyen típusú kiegészítőkből is elképesztő a kínálat a piacon, az igazán jó minőséget biztosító eszközök 50-60 ezer forintnál kezdődnek (a felső határ pedig a csillagos ég). Ennyit ugyanakkor – első körben – nem mindenki szeretne ilyen kütyüre költeni, úgyhogy megnéztük, hogy a 17 ezer forintért kínált K-Mic Natrium mit nyújt azért az összegért, amit kérnek érte.

Mohos Márton / 24.hu

Van, ami működött, van, ami nem

Tesztalanyunk a francia, kifejezetten olcsó kiegészítőkre szakosodott The G-Lab terméke. A gyártó kínálatában a mikrofonok mellett találunk egereket, billentyűzeteket, fejhallgatókat és egyéb kiegészítőket, és a cég egyik egyedi vonása, hogy a legtöbb termékét a periódusos rendszer egyes elemei alapján nevezi el. A nálunk járt asztali mikrofon valamiért pont a nátrium (Na) után kapta a nevét, ami alapvetően jópofa dolog, bár különösebb jelentősége nincs az eszközt illetően.

Pénztárcabarát termékről lévén szó, a dobozt kibontva csak egy rövid útmutatót találunk, magát az eszközt és egy USB-A/USB-C kábelt, amivel a kütyü a számítógépünkhöz köthető – a hagyományos PC-k mellett a mikrofon kompatibilis Mac gépekkel és PlayStation konzolokkal is.

Összeszerelni semmit nem kell, egyben vesszük ki a mikrofont a dobozból. Az alapvetőn jó minőségű műanyagból készült eszköz nagyjából 25 centiméter magas, stabilan áll a talpán, maga a mikrofon pedig előre és hátra mozgatható az állvány villáján, a tökéletes pozíció pedig az oldalsó csavarokkal rögzíthető. Ha ez megvan, a kapott kábellel csak rá kell kötni az eszközt a gépünkre és ezzel meg is történik a beüzemelés, mert a Windows automatikusan felismeri a mikrofont, szoftver telepítésére nincs szükség, dedikált program nem is járt a K-Mic Natrium mellé.

A használat nem atomfizika, az operációs rendszer (és az általunk használt rögzítő/streamer programok) megfelelő menüjében csak ki kell választani a mikrofont, és már indulhat is a tesztelés. Bekapcsolva a Natrium rácsos része azonnal világítani kezd, a hengeres mikrofontest legfelső Vray gombjával választhatunk az elérhető hat szín között. Az eszköz teteje érintésérzékeny, egyszer megnyomva rögtön lenémítjuk a mikrofont, majd egy újabb koppintással megszüntethető a némítás. Lenémítva mindig pirosan világít, feloldva pedig a korábban választott színt kapjuk. Ha pedig valakinek az érintésérzékeny megoldás nem jönne be, annak adott egy fizikai Mute gomb is – mondjuk ez a mit tesztpéldányunk esetében az első tíz be- és kikapcsolást követően egész egyszerűen elromlott, a mikrokapcsoló felmondta a szolgálatot.

Mohos Márton / 24.hu

Nem jártunk jobban a mikrofon és az hengeres test aljára csatlakoztatott fejhallgató kapcsolóival sem: ezeket csavargatva elméletileg szabályozható az érzékenység és a hangerő, ám a Windows hiába ismerte fel automatikusan Natriumot, a gombok nem működtek a funkciójuknak megfelelően, hiába csavargattuk őket, az operációs rendszer ezt nem érzékelte, így el is maradt a kívánt hatás. Szerencsére a legalsó, visszhang (echo) kapcsolóval nem volt ilyen gond: ezt csavargatva egészen normális visszhang effekt adható a hangunkhoz, már ha szeretnénk élni ezzel a lehetőséggel, mert mi a magunk részéről nem sok értelmét láttuk a funkciónak.

Ami a hangzást illeti, az árhoz képest a K-Mic Natrium abszolút megállja a helyét, a szánktól 20-30 cm-re elhelyezve egészen tisztán rögzíti az elhangzottakat, ráadásul még zajszűrés funkciót is kapunk, ha esetleg nyitott ablak vagy más zajforrás mellett használnánk.

Ezt a funkciót viszont a Mute gomb nyomva tartásával lehet aktiválni, ami az esetünkben ugye oda vezetett, hogy a kapcsoló elromlását követően erről a lehetőségről le kellett mondanunk, hiszen dedikált szoftver hiányában az operációs rendszeren belülről a zajszűrés semmilyen módon nem szabályozható. A fizikai kapcsolókat illető anomáliákat leszámítva a mikrofon jól működött, utómunkával szerkesztett videókhoz elfogadható minőségű hang készíthető, és streamelés közben is megállja a helyét az eszköz. Ugyanakkor, ha valaki podcast rögzítésére adja a fejét, annak érdemes ennél valamivel profibb eszköz beszerzésén elgondolkodnia.

Az olcsóságnak ára van

A K-Mic Natrium alapvetően jól teljesített, de a tesztelés közben azért kiderült, hogy a budget kategóriának azért megvannak a maga veszélyei. Mi például kifogtunk egy olyan eszközt, aminek az egyik gombja villámgyorsan elromlott, így az egyes funkciók elérhetetlenné váltak, másrészt a beüzemelés hiába egyszerű, ha aztán dedikált szoftver hiányában még az olyan funkciók sem működnek, mint a hangerő és a mikrofon erősségének állítása – ezekkel mondjuk még együtt lehet élni. Azt nem állítjuk, hogy ami velünk történt, az minden Natrium esetében előfordul, de ha valaki ilyen mikrofon vásárlására adja a fejét, annak azt javasoljuk, jól rakja el a blokkot, hogy meghibásodó részegységek esetén lehessen élni a csere vagy az árvisszatérítés lehetőségével.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik