Tech

Itt a gyógyszer, ami visszafordíthatja a hajhullást

gopfaster / Getty Images
gopfaster / Getty Images

Az idő előrehaladásával egyre több ember tapasztalhat hajhullást, ami alapvetően természetes folyamatnak mondható. Jelenleg nincs hatékony kezelés az állapot visszafordítására, azonban különböző készítményekkel sokat tehetünk azért, hogy megelőzzük a bajt. A hajvesztést azonban nemcsak az életkor, hanem különböző autoimmun betegségek is előidézhetik.

Ilyen például a foltos hajhullás, vagyis az alopecia areata, amelynek jellegzetes tünete, hogy a hajjal fedett fejbőrön vagy a szőrzeten különféle nagyságú, kör alakú foltok jelennek meg. Az idejében megkezdett kezeléssel a hajvesztés folyamata lelassítható, ám a haj visszanövesztésére eddig nem létezett elég hatékony módszer.

Az Amerikai Élelmiszer és Gyógyszer Engedélyeztetési Hivatal (FDA) azonban a múlt héten hivatalosan is jóváhagyta a Pfizer ritlecitinib elnevezésű készítményét, amely a több mint 700 fő bevonásával készített klinikai vizsgálatok szerint fél év alatt képes helyreállítani a kihullott hajmennyiség 80 százalékát – írja az Interesting Engineering.

A betegséget okozó Janus-kináz 3 (JAK3) és tirozin-kináz (TEC) blokkolására kifejlesztett, szájon át bevehető tablettát azok a 12 évesnél idősebb betegek kaphatják meg, akiknél diagnosztizálták az alopecia areatát. A szernek azonban vannak mellékhatásai is: az alanyok 10-10 százaléka tapasztal hányást, vagy hasmenést a készítmény fogyasztása után, de volt akinél pattanások, kiütések is megjelentek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik