Tech

Ezért ne töltse fel soha teljesen a mobilját

Jane Khmi / Getty Images
Jane Khmi / Getty Images

A legtöbben 2-3 évente cserélik le a mobiljukat, ám sokszor nem önszántukból döntenek így az emberek, hanem egy-egy alkatrész meghibásodása, netán a rendszer, vagy a töltés lassulása miatt. Ez utóbbinak oka, hogy az akkumulátorok élettartama és a feltöltések száma közt közvetlen összefüggés van – írja a Slashgear.

Egy átlagos lítium-ionos akkumulátornak 400-500 töltési ciklusa van, ezután sokszor olyan rossz lesz a teljesítmény, hogy muszáj lecserélni. Hogy tisztább legyen a kép, egy töltési ciklusnak az számít, ha nulláról egészen 100 százalékig megyünk. Azonban ha hosszabb élettartamot akarunk biztosítani a mobil számára, fontos odafigyelni, hogy soha ne merítsük le teljesen, és ne is töltsük 100 százalékig a készülékünket.

Az ajánlás gyártónként különbözik: a Samsung azt javasolja, hogy mindig tartsuk legalább 50 százalékon a töltöttségi szintet, 85 százaléknál pedig lehetőség szerint ne töltsük tovább a készüléket. Egyes mobilokon pedig már arra is van lehetőségünk, hogy 80 vagy épp 85 százalékban maximalizáljuk a töltöttségi szintet, ami után abba marad a pumpálás.

Fontos, hogy nem célravezető, ha egy egész éjszakára töltőre tesszük a mobilunkat.

A legtöbb modern, márkás töltő ugyan képes érzékelni, ha okostelefonja akkumulátora teljesen feltöltődött, de ha harmadik féltől származó töltők, vagy viseltes kábelek nagyobb veszélyt hordoznak magukban. Töltőre dugva biztos sokan tapasztalták már, hogy a készülék felmelegedik – amivel nincs is baj, ez a töltési folyamat elkerülhetetlen része.

Érdemes azonban figyelni arra, hogy a hőmérséklet 0 és 35 Celsius-fok között maradjon. Ha ugyanis túlságosan felmelegedik a telefon, automatikusan csökken a töltési sebesség. A legideálisabb a 15 Celsius-fok körül hőmérséklet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik