Tech

Így élheti túl a mobilja a nyári hőséget

eugenekeebler / Getty Images
eugenekeebler / Getty Images

Az elmúlt hetekben sokszor tikkasztó hőséget érzékelhettünk, ami a szervezetünkhöz hasonlóan a mobilunkat is alaposan megviseli. A túlzott meleg befolyásolhatja a készülék teljesítményét, tönkre teheti az akkumulátort, sőt akár maradandó károk kialakulásához is vezethet – írja a Gizmodo.

Ha meg akarjuk védeni a kütyüinket, jó kiindulópont lehet a telefon biztonságos üzemi hőmérsékletének ismerete: Az iPhone-ok és a Samsung készülékek esetében ez 0 és 35 Celsius-fok közötti hőmérsékletet jelent. Ezt gyorsan túlléphetjük, ha a forró tengerparton streaming tartalmat fogyasztunk, videókat nézünk, vagy nagy teljesítményű játékokkal mulatjuk az időt.

Problémát okozhat még a töltés, illetve a vezetéknélküli töltés is.

A GPS-navigáció sokáig tartó használata, valamint a Wi-Fin keresztül történő nagyméretű fájlátvitel is alaposan felforrósíthatja a mobilt a kezünkben. Meglepő, de még az árnyékosabb erdős részeken is felmelegedhet a telefon, ugyanis ekkor a fák leárnyékolják a vételt, a telefon pedig minden irányból próbál jelforrást találni. Nem véletlen, hogy vannak készülékek, amelyek jelzik, ha átlépik a maximálisan megengedett hőfokot.

Hogyan előzhetjük meg a bajt?

Először is, amikor csak alkalmunk van rá, érdemes a telefont megfelelően hűtött és szellőztetett környezetben tartani. Ha erre nincs módunk, akkor is érdemes az árnyékosabb helyeket keresni.

Megfontolandó, hogy a nagy melegben a tokot is levegyük a mobilról, ugyanis egyes műanyag elemek beszoríthatják a meleget.

Alapvető dolgokra is megéri odafigyelni: ne vigye be a telefonját a szaunába, ahogy fürdőzés közben sem érdemes takarás nélkül kint hagyni a napon. Amennyiben tölti a telefont, győződjön meg róla, hogy az ablakoktól távol, a szoba hűvös részén van. Emellett érdemes csökkenteni a megterhelő alkalmazások használatát, ha pedig még ez sem segít, pár percre érdemes repülőgép üzemmódba helyezni a mobilt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik