Tech

LG Smart Monitor: mutatjuk a monitorok új evolúciós fokát

LG
LG
Volt idő, mikor a monitorok hatalmas képcsöves dobozok voltak, egyetlen céllal, hogy megjelenítsék a számítógépünk által közvetített jelet. A technológia fejlődésével ugyanakkor nemcsak a méretek csökkentek, miközben a felbontás és a képfrissítés nőtt, de ezek az eszközök is szintet léptek, és a monitorevolúció legújabb fokán már olyan megoldások állnak, mint az LG Smart Monitor, ami munkaállomás, PC-s és konzolos játékra egyaránt alkalmas kijelző és szórakoztató center is egyben.

Egy monitorral kapcsolatban ma már azok a legalapvetőbb elvárások, hogy legyen minél nagyobb a kijelző mérete, minél magasabb az elérhető felbontás (2K vagy akár 4K), a lehető legergonómikusabb legyen, és ne szenvedjen hiányt a különböző csatlakozókban. Innen indulunk, de a monitorok ma már ennél sokkal többre képesek. Jó példa erre az LG Smart Monitor családba tartozó LG 32SQ780S-W modell, ami nemcsak a különleges kialakítása, de a képességei okán is érdemes a figyelemre.

Lássuk gyorsan az alapokat: LCD panel, 32 hüvelykes képernyőméret, 4K UHD felbontás (3840 x 2160 pixel), 5 milliszekundumos válaszidő és pontos színmegjelenítés a DCI-P3 90% színterjedelem miatt, és a hangzásra sem lehet panasz, hiszen két darab 5 wattos hangszóró gondoskodik a megfelelő hangzásvilágról. Az igazán érdekes dolgok ugyanakkor a felépítésnél kezdődnek.

Az LG megoldása nem hagyományos állványt kapott, hanem úgynevezett Ergo talpat, aminek a szára rögzíthető szinte bármilyen asztal lapjához.

Ennek köszönhetően az eszköz nemcsak kevés hasznos helyet foglal el, de sokkal ergonomikusabb, mint a legtöbb átlagos monitor. Billenthető, közelíthető, távolítható, elforgatható és dönthető, de ha arra van szükségünk, akár a falra is felszerelhető.

A monitor csatlakoztatható az otthoni vezeték nélküli hálózathoz, de van rajta LAN bemenet a vezetékes kapcsolathoz is, és emellé kapunk két HDMI, három darab USB-A és egy USB-C portot. Utóbbi többek között támogatja a csatlakoztatott eszközök töltését is (akár 65 watt), így a monitor képében egy olyan munkaállomást kapunk, ami egyetlen kábellel kiszolgál például egy laptopot.

Az LG 32SQ780S-W legnagyobb erénye ugyanakkor, hogy megkapta a gyártó okostévéken debütált operációs rendszerét, a webOS22-t, ami nemcsak irányítható a cég mozgásérzékelős, de hangvezérlésre is képes Magic Remote távirányítójával, de ennek okán az eszköz nemcsak monitorként, de teljes értékű okostévéként is funkcionál. A Magic Remote távirányító nem képezi a termék csomagolásának a részét, de külön megvásárolható kiegészítőként hozzá.

Az önálló internetkapcsolatnak és az operációs rendszer részét képező alkalmazásáruháznak hála elérhető rajta az összes komolyabb streaming szolgáltatás (Netflix, Prime Video, Disney+, YouTube stb.), és a munka végeztével így a monitoron élvezhető a kedvenc filmünk vagy sorozatunk. Mindez arra is alkalmassá teszi az LG monitorát, hogy legyen egy könnyen hordozható eszközünk, ami akár egy balatoni nyaralóban is lehetővé teszi, hogy kényelmesen dolgozzunk, vagy úgy szórakozzunk, mintha otthon lennénk.

Az előre telepített operációs rendszer előnye továbbá a ThinQ Home irányítópult, ami képessé teszi a kijelzőt arra, hogy lássuk az összes csatlakoztatott okoseszközünk állapotát, illetve innen irányítsuk azokat a kompatibilis távirányító segítségével. Nem elhanyagolható pozitívum továbbá az sem, hogy az Android és iOS rendszereken lévő tartalmaink szintén könnyedén lejátszhatók a monitoron, ezzel lényegében kimaxolva az eszköz szórakoztató központ jellegét.

Jó hír továbbá, hogy amennyiben valakinek felkeltette az érdeklődését az LG Smart monitora, az most az előrendelési időszakban az eredeti árnál 20 százalékkal olcsóbban juthat hozzá az LG 32SQ780S-W kódnevű modellhez az LG webáruházában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik