Tech

Itt a terhességi teszt, amire elég ráköpni

Salignostics
Salignostics

Elkészült a világ első terhességi tesztje, amelynek a vizelet helyett egy egyszerű nyálminta is elég ahhoz, hogy kiderítse, terhes-e az illető. Az eszköz már forgalomba is került az Egyesült Királyság és Írország Superdrug áruházaiban – írja az Interesting Engineering.

A SaliStick elnevezésű pálcát használó személynek először össze kell gyűjtenie a nyálat a szájában, majd legalább 90 másodpercig be kell helyeznie a pálca végét, és időközönként meg kell forgatni. Amint a teszt színe megváltozik, csatlakoztatni kell a gyűjtőhabot az analitikai egységhez.

Ezt követően 5-15 perccel meg is jelenik az eredmény. 

A terhességi tesztek a humán korion-gonadotropin (HCG) hormont figyelik, amely a terhes nők vizeletében, vérében és nyálában is megtalálható. A hormon szintjének emelkedése jó jel a terhesség első nyolc-tíz hetében, ugyanis mutatja a terhesség és a magzat fejlődését. A hagyományos terhességi tesztekre rá kell pisilni, ám mivel ezt nem lehet mindenhol elvégezni, régóta dolgoztak már a mostani teszt fejlesztésén.

A több mint 300 nő bevonásával klinikai vizsgálatok eredménye szerint a teszt 95 százalékos pontosságúnak bizonyult a kimaradt menstruáció első napján, ami valamivel rosszabb, mint a vizeletalapú tesztek eredménye. Jó hír azonban, hogy a SaliStickhez app is tartozik, így az örömhírt szeretteinkkel is gyorsan meg lehet osztani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik