Tech

Elképesztő, futurisztikus napelemet mutattak be

SEGO Innovations / Facebook
SEGO Innovations / Facebook

Elképesztő fejlődésen mentek át a napelemek az elmúlt években, amelynek egyik legújabb csúcspontja a Sego Innovations elnevezésű start-up által készített, origami ihletésű, összehajtogatható panel – írja az Interesting Engineering.

A napelem formabontó kialakításának köszönhetően az 1,4 kilogrammos eszköz könnyedén elfér egy hátizsákban, bőröndben, illetve az autó ülése alatt is. Maga a panel 19 centiméter magas és 2,5 centi vastag szétnyitva, az ETFE (Ethylene tetrafluoroethylene) borítás miatt minden időjárási körülmények ellenálló felület pedig 0,24 négyzetméteres.

A modell a SunPower monokristályos napelemekkel működik, amely ideális fényviszonyok mellett 25 wattos töltést biztosít.

Ezt a panel hátoldalán található USB-C portos töltőmodullal tudjuk kihasználni, ami okostelefon egy-két óra alatt, míg egy tabletet három-négy óra alatt tölt fel. A napelemet egy masszív tripod állvány támasztja meg, amely ellenáll az erős szélnek és egyenetlen terepre is felállítható.

A Sego egyelőre csak egyetlen prototípust épített a helytakarékos napelemnek, jelenleg a kereskedelmi változat véglegesítésén dolgozik. Az alap prototípus-modellen kívül készül még egy prémium változat is, ami szénszálas anyagból készül a kisebb súly végett. Ezt még strapabíróbbnak és könnyebbnek mondják, a hírek szerint a súlya körülbelül 1,1 kg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik