Tech

Itt a szer, ami véget vet a szúnyogcsípéseknek

mrs / Getty Images
mrs / Getty Images

Megérkezett a nyár és a jó idő, ezzel egy időben viszont sajnos a szúnyogok is előkerültek. A vérszívók csípései és az általuk terjesztett akár halálos betegségek ellen már régóta próbálunk védekezni, azonban mindezidáig nem sikerült igazán hatásos szert találni. A Jeruzsálemi Héber Egyetem tudósai azonban most azt állítják, sikerült létrehozniuk egy olyan, természetes anyagokból álló vegyületet, ami képes álcázni minket a szúnyogok elől – írja a BGR.

A PNAS tudományos szaklapban közzétett tanulmány szerint a készítmény nem elpusztítja, hanem taszítja a szúnyogokat, megakadályozva ezzel azt, hogy a bőrünkön landoljanak. A szer előállításához két természetes anyagot használtak: az indolt, ami virágokban fordul elő illatanyagként, valamint a cellulózként is ismert polimert.

A készítmény a kutatók állítása szerint elég erős ahhoz, hogy a szúnyogok 99 százalékát elriasszák, és még vékony rétegként applikálva is 80 százalékos védelmet biztosít. Ráadásul mivel az anyag lassan szabadul fel, hosszútávú védelmet biztosít. A szerzők jellezték, a szer használatával nemcsak a kellemetlen bőrirritációt lehet megelőzni, de a veszélyes kórokozók terjedését, sőt a szúnyogpopuláció csökkenését is eredményezheti.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik