Tech

Magyar újdonságokat kapott a Google Térkép

Olyan fejelsztéseket kapott a Google Térkép, amiknek köszönhetően számos magyarországi látványosságot, többek között a Mátyás Templomot, a Széchenyi Lánchidat és a Szent István Bazilikát is egy egészen új módon csodálhatják meg a felhasználók.

A Google az év elején indította el Immersive View funkcióját, hogy megújítsa a térképes keresés élményét. A fejlesztők a mesterséges intelligencia segítségével több milliárd képet egyesítettek, hogy a világ látványosságainak többdimenziós nézetét hozzák létre és számos hasznos információt tegyenek elérhetővé a felhasználók számára. A vállalat a közelmúltban négy új városban (Amszterdam, Dublin, Firenze, Velence) is elérhetővé tette az újdonságot, illetve a világ több mint 500 ikonikus nevezetességére is kiterjeszti a szolgáltatást.

Az Immersive View már Magyarországon is elérhető a felhasználók számára, így okostelefonon (desktopon nem) már többdimenziós módban nézhető meg az Országház, a Vajdahunyad vára, a Halászbástya, vagy éppen a Mátyás Templom, a Széchenyi Lánchíd és a Szent István Bazilika.

Ehhez nem kell mást tennie, mint a Google Térkép mobilos verziójában rákeresni a felfedezni kívánt helyszínre, majd rákattintani az első videóra, és máris virtuálisan körberepülhető az épületet, illetve szemügyre vehetők a közelében található helyeket. Az idő csúszka segítségével az érdeklődő azt is ellenőrizheti, hogy a nevezetesség helyszínén milyen időjárásra számíthat a közeljövőben és megnézheti, mennyire lesz zsúfolt a terület egyes napszakokban.

Ahol pedig rendelkezésre állnak további adatok, ott a felhasználó az éttermek és kávézók belsejébe is betekinthet, hogy eldönthesse, szeretne-e ott asztalt foglalni. Mindezt a neurális sugárzási mezőknek nevezett (NeRF: Neural Radiance Fields), fejlett mesterséges intelligencia technikának köszönhetően teheti meg, amit a Google fejlesztett ki.

Folyamatosan frissülő útvonaltervek

További újdonság, hogy ebben a hónapban elérhetővé válik a Google Térkép folyamatosan frissülő útvonalterve is, aminek segítségével az emberek könnyedén nyomon követhetik utazásaik előrehaladását záróképernyőjükön vagy az alkalmazásban megtervezett útvonal-áttekintésben.

Miután a felhasználó bejelentkezett, csupán meg kell terveznie célpontjához vezető útvonalát, és már indulhat is. Innentől kezdve a folyamatosan frissülő adatoknak köszönhetően nyomon követhető a várható érkezési időt és az is, hol kell a következő kanyart bevenni.

Ezek az információk korábban csak a speciális navigációs mód használata során voltak elérhetőek. Ha pedig az utazó úgy dönt, hogy másik útvonalat választ, a Google Térkép automatikusan frissíti azt. A folyamatosan frissülő útvonaltervek ebben a hónapban válnak globálisan elérhetővé gyalogos, kerékpáros és autós üzemmódban, Androidon és iOS-en egyaránt.

Egy utazás megtervezésének egyik legnehezebb része, hogy számon lehessen tartani a kívánságlistán szereplő helyeket. A számítógép asztalán található Előzmények funkciót a Google éppen azért hozta létre, hogy segítsen az átlátható tervezésben. Ennek köszönhetően a frissített szolgáltatás hamarosan automatikusan rendszerezni fogja a felhasználók által felkutatott helyeket, kiemelve az ezekkel kapcsolatos legfontosabb részleteket.

A jövő hónapban világszerte bevezetésre kerülő új frissítésekkel mostantól a felkeresett helyek a Google Térkép bezárása után is elmenthetőek lesznek az Előzmények között. Ennek hála szünet tartható az utazás szervezésében, később bármikor vissza lehet térni a tervekhez anélkül, hogy elvesznének az addig összegyűjtött információk és keresési eredmények. A felhasználók szabadon eltávolíthatják a már megtekintett helyeket, egyszerre több utat is megtervezhetnek és bármikor megoszthatják a kiválasztott úticélokat – például látnivalókat vagy szállodákat – utazótársaikkal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik