Tech

Az élet építőelemére bukkantak a Szaturnusz egyik holdján

Egy friss tanulmány alapján először sikerült foszfátokat detektálni egy földön kívüli óceánban – írja a ScienceAlert. A foszfor mai tudásunk alapján az élet számára elengedhetetlen hat elem egyike, az új eredmények megerősítik, hogy a Szaturnusz egyik holdján, az Enceladuson kialakulhatott az élet.

Az égitest jeges felszíne alatt egy hatalmas vízóceán húzódik, a mélyben pedig feltételezhetően geológiai aktivitás is zajlik, ami szintén kedvező az élőlények számára. Az óceánból származó víz gejzírek révén időnként feltör.

Frank Postberg, a Freie Universität Berlin munkatársa és kollégái a mélyből származó párát elemezve most rengeteg foszfort detektáltak.

Az anyag akár több százszor nagyobb mennyiségben lehet jelen itt, mint a Földön.

Az Enceladus jóval kisebb, mint a mi Holdunk, ám asztrobiológiai szempontból rendkívül ígéretes. A NASA Cassini űrszondája közel tíz éve detektálta az égitest gejzíreit, azóta a kutatókat különösen foglalkoztatja az objektum.

Postbergék a Cassini Cosmic Dust Analyzer nevű műszerének adatait elemezték. Összesen 345 darab szemcsét vizsgáltak meg, és kilenc esetben mutattak ki nátrium-foszfátra utaló jelet, utóbb pedig laboratóriumi szimulációkkal erősítették meg az észlelést.

dottedhippo / Getty Images

A kutatók úgy gondolják, hogy sok foszfor rejtőzhet az Enceladus óceánjában. A további öt kulcsfontosságú elem, a szén, a hidrogén, a nitrogén, az oxigén és a kén jelenlétét már korábban bizonyították.

Elviekben minden adott tehát a holdon az élet számára. A legtöbb kutató úgy gondolja, hogy amennyiben vannak létformák az égitesten, azok valószínűleg mikrobáknál nem fejlettebbek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik